Čim je počela da spoznaje sebe, shvatila je da poseduje dar da četkicom i bojama predstavlja svet oko sebe, dok je sklonost ka slikarstvu nasledila od dede. Mlada umetnica iz Novog Sada, Sonja Boruš, u februaru ove godine je postala master slikarstva, a priznaje da i nakon završene Akademije umetnosti, njena ljubav prema slikanju svakodnevno jača.

WANNABE MAGAZINE: Umetnička dela koja si pripremala za svoju završnu, master izložbu imaju veliku dozu seksepila i erotike. Kako su tekle pripreme i koliko vremena ti je bilo potrebno?

SONJA BORUŠ: Moja master izložba “Iskre burlesknih noći” održana je 20. februara ove godine u multimedijalnoj sali Akademije umetnosti u Novom Sadu. Bila je to autentična noć burleske kao iz moje mašte. Prostor je bio dekorisan crvenim-vatrenim ukrasima, perjem i raznovrsnim scenskim rekvizitima, atmosferu je dočaravala i muzika tipična za burleskni performans, a služila su se isključivo crvena pića puput Sangrije i crvenog vina. U takvom unikatnom ambijentu predstavila sam petnaest svojih slika, a svaka slika je drugačija i ekspresivnija na svoj način! Za pripremanje izložbe bilo mi je potrebno mnogo vremena, truda i zalaganja i proučavanja teme koju sam izabrala. Za samu realizaciju slika trebalo mi je oko šest meseci.

F11 Wannabe intervju: Sonja Boruš

Sonja na svojoj master izložbi

Zbog čega si se odlučila za temu burleske?

U burleski sam prepoznala sebe! Takav svet zabave i zavođenja u kojem žena prefinjenim striptizom ističe lepotu svoga tela praćena budnim okom muških pogleda, a da pritom nije degradirana, već graciozno erotična, oduševio me je i podstakao da naglasim pozitivne vrednosti burleske u odnosu na današnju ogoljenu, vulgarnu, primitivnu erotiku! Inkarnacija današnje burleske pruža opuštajuće delovanje ženske erotičnosti i seksualnosti. U cilju da se svaka žena oseti privlačnom, iako nije zadovoljna svojim telom, uz dozu vrcavosti postaje prava zavodnica! Slikama želim da zagolicam maštu ljudima sa željom da zaintrigiram svakoga.

Tvoje slike su zaista impresivne i specifične. Odakle crpiš inspiraciju za svoja dela?

Inspiraciju pronalazim u najpoznatijoj svetskoj umetnici – striptizeti Diti fon Tiz (Dita von Teese), koja je doprinela popularizaciji burleske u današnje moderno doba. Imala sam sreću da je uživo vidim, kao i njena dva performansa na rođendanskoj proslavi Grand Kazina 2011. godine! Volim pin-up izgled i takve ilustracije, to mi je veoma inspirativno. Inspiraciju pronalazim i u tome što slikajući najbolje izražavam svoju ličnost i senzualnost. Uživam u procesu stvaranja slike jer znam da će, kada uletim u vrtlog slikanja i kreativnog nereda boja, nastati novo impozantno delo.

F2 Wannabe intervju: Sonja Boruš

"Devojka u čaši"

Kako bih opisala svoj odnos prema umetnosti i slikarstvu?

Iskren je, pun ljubavi, avanture i strasti. Uz pomoć svojih najboljih drugarica – četkica i tuba sa bojama uživam slikajući! Umetnici su posebni ljudi i svoj talenat treba pažljivo da neguju i usavršavaju.

Koja svoja sopstvena dela izdvajaš i da li imaš uzore u svetu slikarstva?

Slike “Zabavljač”, “Trenutak”, “Džentlmen je strpljivi vuk”, “Vriska” posvetila sam počecima burleske, kada ona još nije uključivala striptiz u svoje predstave, nego se bavila oponašanjem onoga što su više klase volele kao zabavu, na način koji bi te vidove opuštanja visokog društva ismevao. Filozofiju današnje burleske predstavljam na svim ostalim slikama: “Požuda”, “Devojka u čaši”, “Zabavljačice”, ”Ljubavna bajka za odrasle”, “Guza-Muza” i druge. Što se tiče motiva na mojim slikama, svi su obmotani aurom erotskog delovanja i sve slike su deo jedne zajedničke priče, ali svaka je takođe priča za sebe i može se posmatrati odvojeno. Inspiraciju za svoje slike pronalazim u radovima slikara koji su donekle moji uzori: Anri de Tuluz-Lotrek (Henri de Toulouse-Lautrec), Aleksandar Luković, Cile Marinković, ali i u samim burlesknim performansima od vremena kada je ona nastala pa sve do danas.

F5 Wannabe intervju: Sonja Boruš

"Liz"

Na koji način provodiš slobodno vreme i koje su tvoja interesovanja pored umetnosti?

Često odlazim na izložbe kako svojih kolega tako i drugih slikara koje cenim. Volim da odlazim i u pozorište, a hobi su mi antikviteti.Volim kombinaciju novih i retro stvari (art deco i vintage), što praktikujem u svom svakodnevnom oblačenju. Redovno posećujem sajmove antikviteta u potrazi za komadom starog nakita ili nekom sitnicom koja će razgaliti moje srce. Prija mi često da aktiviram svoj privatni vremeplov gledajući film ili čitajući knjigu o prošlim vremenima… I muzika je apsolutno deo moje svakodnevice, volim pesme pune emotivnog naboja u kojima nema ravnodušnosti jer je ona najveći neprijatelj umetnosti!

F3 Wannabe intervju: Sonja Boruš

Sonjin atelje je takođe u stilu burleske

Kakvi su ti planovi za budućnost što se tiče umetnosti i slikanja?

Planiram da izložbama i medijski predstavim i približim širem auditorijumu svoje viđenje uloge burleske u današnjem vremenu i njene neprolazne moći, da svojim slikama kao i svojom pojavom širim ideju i svoje viđenje o tome kako je zavodljivost sa puno ukusa i prefinjenosti najjača pokretačka snaga i najupečatljiviji estetsko-emotivni doživljaj! Planiram i što više neposrednih kontakata i komunikacije sa svima koje moja umetnost zaintrigira.

F4 Wannabe intervju: Sonja Boruš

Dita fon Tiz joj je inspiracija, a seksepil je njeno drugo "ja"

Izvor fotografija: privatna arhiva Sonje Boruš


Marina Luković je novinarka koja za sebe kaže da je bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Minnie Mouse, svoje prijatelje i smejanje do suza. Veliki je optimista, a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je “Carpe Diem”, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments