Stefan Šabić je jedan od najmlađih modnih dizajnera na našim prostorima, ali nikako i manje iskusan i talentovan. Naprotiv, Stefanove kreacije iz dana u dan pronalaze put do onih koji umeju da prepoznaju originalnost, specifičnost i čaroliju koju poseduju njegove fantastične kreacije. Idealne toalete i haljine za kojima sve devojke uzdišu, Stefanovi su najveći aduti koji nikako ne mogu da ostanu neprimećeni. Stefan nas je svojim radom inspirisao i podstakao da mu se obratimo, upoznamo ga i osetimo samo delić njegove bajke koju je skrojio sam, oslanjajući se isključivo na svoju nadarenost i vredan rad. A to, uz malo sreće, ume da bude siguran put do uspeha.

slika17 Wannabe intervju: Stefan Šabić

Deo čarobne kolekcije ''Rising diva'' satkana od najfinijih materijala

WANNABE MAGAZINE: Kada si postao svestan svoje zaljubljenosti u modu i koji je trenutak bio presudan da joj se potpuno okreneš i svoj talenat pretočiš u dizajniranje predivnih, bajkovitih haljina?

STEFAN: Da ne zvuči kao fraza ili kliše, ali ljubav prema modi postoji od najranijeg detinjstva. Oduvek sam brinuo šta ću za koju priliku da obučem, kako ću to da iznesem i uvek sam svojim prijateljima davao savete šta ide uz određene modele i vrste tkanina.

S obzirom da si još uvek vrlo mlad, a već imaš zavidnu kolekciju za sobom, da li si se plašio reakcija i komentara ljudi na svoj rad ili rizika da on ostane nedovoljno primećen?

Naravno, uvek postoji taj strah kad prvi put ulaziš u nešto: kako će proći, da li će se to drugima svideti, da li ću znati to da prikažem… ali na kraju se ispostavilo da je taj strah bio bezrazložan jer je moja prva kolekcija naišla isključivo na pozitivne kritike.

Gde i kako svaki put pronalaziš inspiraciju? Ko ili šta te najviše pokreće, inspiriše i time tvoj rad čini jedinstvenim?

Inspiraciju pronalazim u ljudima oko sebe, u mojim prijateljima, na svetskoj sceni i u trendovima koji dolaze odatle. Kolekcija koju pripremam za mart, biće nešto sasvim novo i drugačije sa inspiracijom Italije.

slika24 Wannabe intervju: Stefan Šabić

Savršenstvo koje svaku ženu uzdiže do prave dive…

Tvoja prva kolekcija haljina ”Rising diva” nesumnjivo je uspela da od svake žene napravi pravu divu. Glamurozne, ženstvene, senzualne, sjajne, nežne, odišu prefinjenošću i gracioznošću. Da li si nastavio da dizajniraš haljine isključivo po svojoj zamisli ili dozvoljavaš svojim mušterijama da iznose svoje mišljenje i želje?

Stefan: Kao prvo, hvala na divnim rečima to je nešto što mi svaki put daje snagu i vetar u leđa. Za kolekcije ja dizajniram haljine po svom ukusu, ali naravno da i nekad zajedno sa mušterijom napravim nešto po njenom ukusu.

Da li su tvoje kreacije isključivo haljine ili kreiraš i druge odevne predmete?

U početku su to samo bile haljine, ali sam posle napravio i kolekciju koja je prikladnija za nošenje, jer nažalost kod nas nema baš mnogo prilika za koje bi se dame sredile. Spojio sam visoku modu sa nekim street style-om i opet napravio nešto drugačije.

Imaš tek devetnaest godina, studiraš, izlaziš i preokupiran si svim događajima koji su prisutni u životu jednog mladog čoveka. Kako sve postižeš i čemu najradije posvećuješ svoje vreme?

Ponekad sam premoren i vrlo teško sustižem sve obaveze koje imam, ali moda me uvek vrati na put. Tako da najviše vremena posvećujem modi jer je to kreativan posao od kog se stvarno ne mogu umoriti.

slika32 Wannabe intervju: Stefan Šabić

Zavodljiva haljina pogodna za svaku svečanu priliku

Nasuprot ženske mode, muška moda je ležernija, opuštenija, svedenija i ne zahteva previše mašte i imaginacije. Kako bi izgledala tvoja muška kolekcija i da li razmišljaš o njenom dizajniranju?

Muška moda je kod nas veoma dosadna i stereotipna i ne zahteva maštu i posvećenost, nego se sve radi šablonski. Ne planiram da u skorije vreme pravim mušku kolekciju, ali i kad bih to uradio sigurno bi bilo nešto drugačije i slobodnije.

Da li su elegancija i glamur nezaobilazne u tvom radu i koliko planiraš u budućnosti da ostaneš dosledan baš toj priči? Da li si razmišljao da tvoje naredne kolekcije nose neku sasvim drugu priču, druge boje, drugu sliku, da budu odraz nekog drugačijeg stila?

Glamur i elegancija su deo mene i nečega u čemu ja uživam. Naravno, i dalje planiram da kreiram glamurozne, sofisticirane i prvenstveno visoko-kvalitetne haljine.

slika42 Wannabe intervju: Stefan Šabić

Najlepše je stvarati za nežne i prefinjene žene

Da li imaš modne uzore i čije revije sa svetske modne scene najradije pratiš?

Naravno da postoje modni uzori i ikone čiji rad cenim i pratim. To su Ana delo Ruso (Anna dello Russo), Viktorija Bekam (Victoria Beckham), Rejčel Zoi (Rachel Zoe)… A revije koje uvek sa nestrpljenjem čekam i u kojima uživam su revije Kristijana Diora (Christian Dior) i Džona Galijana (John Galliana).

Šta je ono ka čemu težiš, želiš u budućnosti da ostvariš i koji je tvoj životni moto?

Težim ka savršenstvu, ka probijanju haute couture mode u Srbiji. Nedavno sam otvorio radionicu, a u budućnosti još ostaje da otvorim i radnju u Subotici, ali već radim na tome, tako da se nadam da će se i to desiti u bliskoj budućnosti. Životni moto mi je da je u životu sve ostvarivo i da ne postoji nijedan san koji se ne može otvariti sa jakom i čvrstom voljom.

Zahvalni na saradnji, fenomenalnom Stefanu želimo da verujući u snove, ostvaruje iste i nastavlja da nas oduševljava besprekornim haljinama visokog kvaliteta i stila.

Fotografije: Milić Miomir


Tara Đukić obožava Beograd, Lejdi Gagu, modu, osmehe svojih najboljih drugarica, kao i one kratke, a velike trenutke u životu kada shvati koliko je srećna. Veruje u ljubav jer ume da voli. Živi za dan kada će ostvariti svoje snove i biti uspešna, ispunjena žena. Svoje doživljaje i misli svakog dana deli sa svojim blogom Belgrade Fashion Love. Za sebe voli da kaže je glavna i odgovorna urednica svog tananog srca, rastrojenog uma i jedinstvenog života.

Comments