Tanja je još jedna od sjajnih slovenačkih kreatorki koja nam sjajne poruke donosi ne samo svojom odećom već i ilustracijama. Upoznajmo se zajedno!

WANNABE MAGAZINE: Radiš kao slobodni umetnik u oblasti mode, tekstila, jedinstvenog dizajna i kostimografije. Kako je počela tvoja priča?

TANJA: Otkad znam za sebe svesna sam tekstila, a izražavam se kroz ručni rad. Nisam odabrala profesiju, to mi je naprosto životni put. Srećom, Slovenija kao mala zemlja omogućava dizajnerima poput mene da budu kreativni na mnogo polja kao što su modni dizajn, kostimi, dizajn tekstila u domaćinstvu, nakit, aksesoar, stajling i drugo.

160 Wannabe intervju: Tanja Zorn Grželj

Klasika i elegancija

Gde nalaziš nadahnuće?

Nadahnuće mi je svakodnevica, sitnice svuda oko nas koje drugi gotovo i da ne primećuju. Nikad ne traga za nekom egzotičnom motivacijom, već prenosim ono što razumem u nešto očaravajuće i sasvim novo. U suštini, ispitujem sebe, više nego što tragam za odgovorima. Verujem da svako mora sam da nađe svoje odgovore.

Modne ilustracije su ti zaista neverovatne, da li imaš omiljenu?

Oh, hvala vam. Zapravo sve počinje crtežom. Skiciram zamisli na papiru i onda ih sledim do ostvarenja. Drage srcu su mi one koje sam predstavila u Londonu za Liberty kad je Slovenija proglasila nezavisnost pre 21 godine. Ti radovi su utemeljili stil koji je još prisutan na mojim crtežima.

1 1 Wannabe intervju: Tanja Zorn Grželj

Priča na papiru

Kako bi opisala modnu scenu Slovenije?

Mislim da ima mnogo sjajnih dizajnera. Konačno smo dobili slovenačku Nedelju mode koja je sve bolja. I kupci počinju da cene slovenački dizajn. Nedostaju mi nezavisni, profesionalni modni novinari, kritičari koji razumeju i poznaju modu. Mislim da mnogi dizajneri brzo prevazilaze trend i počinju da prave zaista dizajnirane komade, pa očekujem da u tom smislu neko to i isprati konstruktivnim komentarima.

2a1 Wannabe intervju: Tanja Zorn Grželj

Prepoznatljiva i jedinstvena

Šta misliš o modi u svom gradu?

Moj grad je grad mladosti, jer je i sam veoma mlad, izgrađen tek posle Drugog svetskog rata, a oseća i veoma snažne uticaje susedne Italije. Nova Gorica je na samoj granici dve države. Ipak, otkako je granica pala kad se Slovenija pridružila Evropskoj uniji, mnogo se promenilo. Sve više Italijana posećuje moj studio. Kao i na drugim mestima, postoje istaknuti pojedinci koji ostavljaju trag, hrabrošću i pustolovnim pristupom modnim stilovima, oni koji uživaju da se odevaju drugačije i iskorače iz mnoštva, oni koji poštuju kreativnost i nove teme.

246 Wannabe intervju: Tanja Zorn Grželj

Fantastična u svakom pogledu

Planovi za budućnost?

Stvarati, stvarati i iznova stvarati. To jedino znam.

Poruka čitaocima našeg magazina?

Budite lepi, to je novi slogan mog studija, tu se moj šourum meša sa izložbenim prostorom za dizajnere, umetnike, salon lepote KOKON, gde ćemo vas ušuškati i posatarati se o svemu što “nije samo lepo”.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments