Tijana Nikolić je rođena u Čačku 1986. godine. Iako je apsolvent na Filološkom fakultetu u Beogradu, njen životni put krenuo je u sasvim drugom smeru, tačnije putem vode. Prvi put je zaronila iz čiste radoznalosti, a danas, nekoliko godina kasnije, predstavlja Srbiju na Svetskom prvenstvu u Nici, u disciplini ronjenja na dah.

WANNABE MAGAZINE: Ronjenje na dah je disciplina o kojoj se malo zna na ovim prostorima. Otkud ideja da se time baviš?

TIJANA NIKOLIĆ: Odrasla sam na moru, pa se u vodi osećam kao kod kuće. Voda za mene predstavlja sasvim prirodnu sredinu. Kao mala prvo sam naučila da ronim, pa tek onda da plivam. Prvo sam počela da se bavim scuba ronjenjem (ronjenje sa bocama) u ronilačkom klubu S.D.T. “Svet Ronjenja”. U pauzi između kurseva posmatrala sam ljude koji se bave apneom (ronjenjem na dah) i kako oni rone sa monoperajem koje me je podsećalo na rep sirene. Uz malo objašnjenja, probala sam da ronim na dah i potpuno se zaljubila u ovaj sport.

slika 1. tijana Wannabe intervju: Tijana Nikolić

Tijana se u vodi oseća kao kod kuće

U čemu je čar ovog sporta? Da li bi mogla našim čitaocima da malo približiš ovu neobičnu disciplinu?

Onog trenutka kada prvi put zaronite i nakon nekog vremena izronite iz vode, sve će vam biti jasno. Osećaj je neponovljiv i jedinstven. Podvodni svet je pun iznenađenja i donekle i neistražen, i upravo je to ono što mene konkretno privlači. Naravno, ukoliko odlučite da se time bavite, morate biti svesni da je potrebno mnogo treniniga, što suvih, što u vodi da biste postali dobar i pre svega iskusan ronilac i da biste mogli potpuno da uživate u tome. Joga i meditacija su takođe ključni deo treninga, a takođe je važna i pravilna ishrana.

Posle mnogo prvenstava i osvojenih medalja, predstavljaš našu zemlju na Svetskom prvenstvu u Nici. Reci nam nešto više o ovom takmičenju.

Srbiju će ove godine na Svetskom prvenstvu u Nici predstavljati ženski tim. Francuska će ugostiti preko 20 reprezentacija iz celog sveta. Oficijalni početak samog prvenstva je 8. septembra ove godine. Oko 200 takmičara će se takmičiti u tri discipline, jednoj dubinskoj i dve bazenske.

tijana slika 2. Wannabe intervju: Tijana Nikolić

Tijana će ove godine, kao deo ženskog ronilačkog tima, predstavljati našu zemlju na Svetskom prvenstvu u Nici

Pratiš li ronilačku modu koja je zadnjih godina u punom zamahu – šarena odela, neonski satovi, tegovi u raznim oblicima?

Baš nedavno mi je stigao ronilački kompjuter u vidu belog sata koji je trenutno veoma in, a svoje ronilačko odelo i monoperaje redovno ukrašavam i dodajem razne šare i nalepnice. Tako da svim “ronilicama” preporučujem da modne trendove prenose i na svoju ronilačku opremu.

Da li je i na tebe, kao i na većinu ronilaca uticao film “Veliko Plavetnilo” (The Big Blue)?

Naravno, to je kultni ronilački film i jedan od retkih koji verno prikazuje ronjenje na dah i taj mir i tišinu koji tera ronioce da rone još dublje i probijaju sve moguće granice.

Da li na predstojećem Svetskom prvenstvu možemo da očekujemo neku medalju?

Konkurencija je jako velika. Mnogo treniramo i daćemo sve od sebe da rezultati budu što bolji, a i nadamo se obaranju nacionalnih rekorda.

I mi se nadamo i verujemo u vas. Ekipa Wannabe Magazine-a ti želi mnogo sreće u Nici, a i u svim narednim takmičenjima.


Ginger Lady obožava modu, ali izbegava da piše o njoj. Obožava muziku ali ne peva pod tušem. Voli da pozira a nije model. Piše ono što zna i u šta veruje. Svoj život umesto u ružičasto boji u crveno i definitivno nema vremena za gubljenje. We don’t have all the time in the world. The time is now.

Comments