Tijana Pavlov 02 Wannabe intervju: Tijana Pavlov

Tijana Pavlov je modna kreatorka iz Beograda koja je specifična po tome što kreira odeću za muškarce. Oštri krojevi, zanimljivi koloriti, pregršt detalja su samo neke od karakteristika njenog modnog izraza. Diplomirala je savremeno odevanje na Fakultetu primenjenih umetnosti, a za svoj rad je bila višestruko nagrađivana: “Pantene Beauty Awards” nagrada za najboljeg mladog kreatora 2007. godine, zatim nagrada koja Tijani posebno znači, jer je tog aprila 2009. godine prvi put ustanovljena – BAZART Award za najbolji stajling na reviji, onda nagrada “Boris Nikolić” za najsavremeniji modni izraz na Belgrade Fashion Week-u iste godine. Saradnik je i velikih marketinških agencija za čije klijente dizajnira uniforme i radi stajling.

WANNABE MAGAZINE: Da li odelo čini čoveka?

TIJANA PAVLOV: Odelo ne čini čoveka, ali ga oslikava. Ja bih rekla da čovek čini odelo.

Kada i kako se rodila tvoja ljubav prema modi, a posebno prema kreiranju odeće isključivo za muškarce?

Nisam bila od one deca koja su jasno pokazivala svoje ambicije ka određenoj profesiji još u ranom detinjstvu. Prilično sam bila nezaintersovana za bilo koj vid likovne umetnosti, ali sam na časovima likovne kulture uvek sa lakoćom slikala najbolji rad u grupi. Kada je bilo vreme da se upiše srednja škola, odlučila sam se za Dizajnersku, jer jedino tamo nije bilo matematike na prijemnom ispitu i konkurisala sam za grafički smer, a nekako završila na tekstilu. U srednjoj školi se javila ljubav prema modnom dizajnu pa sam školovanje nastavila na Faklutetu primenjenih umetnosti na odseku savremenog odevanja.
U muškoj modi sam pronašla više prostora za izražavanje, a i pronalazim veći izazov nego u modi za žene, od same psihologije muškarca kojem je društvenim kodeksima nametnut određeni look, dok je žena slobodna za svaki eksperiment i retko će biti prekorena od okoline šta god da na sebe obuče ili namaže, do konkretne konstrukcije koja je oštrijih i “grubljih” formi i same činjenice da muškarac uvek na sebi “mora” da ima barem dva odevna predmeta te je obično i produkciono teža izrada muške kolekcije.

Tijana Pavlov04 Wannabe intervju: Tijana Pavlov

Dok si odrastala da li si uvek ostajala dosledna istom stilu ili si volela da eksperimentišeš?

Kroz odrastanje promenila sam mnogo stilova, bila sam pankerka (u osnovnoj školi) i to ni na sta nije ličilo; brijala sam glavu, pa sam bila i u heavy metal fazonu negde u osmom razredu, a u nekom trenutku sam bila i rejverka. Smešno mi je sada kada vidim fotografije iz tog vremena, ali kada se setim toga idejno je sve bilo dobro samo je interpretacija bila prava klinačka, a nekada su i sredstva bila ograničena pa sam pribegavala improvizaciji koja možda i nije baš uvek bila uspešna (smeh). Ok je to, mislim da se kreativna deca uvek traže kroz razne stilove i to je normalno jer se niko nije rodio “kul i super obučen” i to je proces sazrevanja, a moji roditelji su to sve junački i “ćutke” preživeli i hvala im na tome.

Koliko su ti važni aksesoari?

Za mene su detalji inače važni u životu, jer daju lični pečat svemu pa tako i odevanju. Aksesoarom možete dati potpuno novu notu odevnoj kombinaciji, to je zapravo kruna stajlinga. Često kada crtam skice krenem od detalja koji me inspiriše za ostatak outfita.

Tijana Pavlov06 Wannabe intervju: Tijana Pavlov

Da li smatraš da novac određuje stil?

Naravno da ne. Imamo toliko primera oko sebe, ili da sve bude slikovitije – toliko Louis Vuitton torbi oko nas koje izgledaju nakaradno na osobama koje ih nose.

Koliko Srpkinje imaju stila?

Nisam sigurna u tu generalizaciju da su Srpkinje žene od stila. S obzirom da su im materijalne mogućnosti i sam izbor ograničeni postoji određena doza kreativnosti u odevanju, ali koja nažalost ne obuhvata većinu da bi bila generalizovana. Izuzetno mi smeta doza uniformisanosti koja se pojavljuje sa trendom, ali i ruralni ostaci 90-tih koji su i dalje previše prisutni. Ovde su toliko poremećeni kriterijumi i mi kao nacija brzo zaboravljamo. Modne ikone su nam žene koje su pre 13-14 godina pevale pesmice intelektualno uvredljivih nota u majici iznad pupka, a danas su “srećno” udate za nekog lovatora i nažalost sa  par dizajnerskih komada na sebi, lako postaju trendseteri današnjim mladim devojkama koje ih kopiraju… Mislim da smo mi Srbi generalno neumereni, uvek u krajnosti.
U principu da rezimiramo: ko god kaže da Srpkinje imaju stila, ja mu preporučim da upali TV!

Kog poznatog muškarca bi volela da vidiš u svojoj kreaciji?

Rutger Hauer-a.

Da li se od posla kreatora može živeti u Srbiji?

Živeti ne, preživeti da.

Da li te ljubav posebno inspiriše u procesu stvaralaštva?

Zaljubljenost mi daje nekakav polet što je i normalno, ali ne mogu da se setim bilo kog momenta u životu da nisam volela, bilo to uzvraćeno ili ne. Neke svoje, po meni, značajne radove sam stvorila upravo u trenucima tuge za nekom ljubavi, ali isto tako i kada je bilo uzvraćeno. Ljubav me nadahnjuje i inspiriše, a osoba prema kojoj gajim to divno osećanje je uvek nekako utkana u moj rad.

Sreća je kad…

… su svi koje volis živi, zdravi i nasmejani.

Izjavila si da je tvoj životni stil hedonizam. Čime voliš da ugađaš sebi?

Moja parola je “sve i odmah” i kod mene je to nekako u životu i funkcionisalo, ali to takodje ima i svoju cenu, a to je veliki utrošak energije. Ranije sam bila bahata u materijalnom smislu, a sad sam malo starija sa drugačijom percepcijom stvari i sve više ugađam sebi tako što ugasim telefon, prošetam se u prirodi daleko od smoga, nahranim neku divnu napuštenu životinju na ulici… U principu hedonista sam uvek, ali se forme hedonizma menjaju sa vremenom kako se i ja menjam.

Kakvi su tvoji planovi u budućnosti, je l možemo uskoro da očekujemo nešto novo?

Moje kolege i ja aktivno radimo na promociji Choomich Design Districta gde smo ujedno otvorili i svoje radnje. To je veoma obiman, zanimljiv i jedinstven projekat sa bezbroj mogućnosti tako da se svi bavimo osmišljavanjem i realizacijom planova vezanih za budućnost te ideje, a spremam i novu kolekciju za predstojeći Belgrade Fashion Week, nakon pauze od godinu dana i jako se radujem oko toga.

Modne zapovesti za proleće/leto 2011?

S obzirom na to da vreme odmiče i moda postaje sve sastavniji deo svakodnevne kulture, toliko se opcija nudi kao modni imperativ, da je moja preporuka, ako se izgubite u svemu tome slobodno skinite sve sa sebe i hodajte goli!


Tara Tomović je studentkinja novinarstva i najveći beogradski hedonista. Optimistična plavuša koja jedino zaljubljenost u Anthony Kiedisa nije prerasla. Totalno drugačija od drugih. Moto: “Energy flows where your attention goes.”

Comments