Od 17. jula do 5. oktobra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu posetioci imaju priliku da uživaju u jedinstvenoj izložbi pod nazivom “Preokreti”. Učesnici izložbe su Tina Gverović, Hana Djuar, Una Popović, Siniša Ilić i Ben Kejn, a ona je rezultat saradnje između Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Tejt Modern muzeja iz Londona. Pitanje namene muzeja danas, kroz promatranje sličnosti u promišljanju programa i rada dve institucije, uprkos jasnim ekonomskim i socijalnim razlikama dve zemlje, jeste polazište celokupnog projekta.

Preokreti akteri 2 Wannabe intervju: Una Popović, izložba Preokreti

Više o izložbi, iznosi nam naša sagovornica, Una Popović, kustos Muzeja savremene umetnosti i jedan od kustosa izložbe “Preokreti”.

 WANNABE MAGAZINE:Kako je došlo do saradnje sa Tejt Modern muzejom iz Londona?

UNA POPOVIĆ: Reč je o programu “Project space” koji muzej Tejt Modern već tri godine unazad sprovodi dosta uspešno. Program podrazumeva direktno udruživanje Tejt Modern sa umetničkim institucijama i kulturnim organizacijama širom sveta. Namera ovog programa jeste da se uspostavi direktna saradnja kustosa, institucija i galerija, predstavi i promoviše serija samostalnih ili grupnih internacionalnih izložbi i projekata savremene vizuelne umetničke prakse. Fokus je na realizaciji manjih kustoskih modula i prezentovanju mlađih autora, recentnih umetničkih praksi ili pojedinačnih umetničkih ostvarenja. U martu prošle godine predstavnici muzeja Tejt Modern iz Londona posetili su Beograd, obišli su određene galerije i umetničke insitucije u Beogradu i odlučili da uspostave saradnju sa Muzejom savremene umetnosti, odnosno sa Salonom Muzeja savremene umetnosti, kao galerijom koja je svih ovih, naručito poslednjih sedam godina koliko je glavna zgrada MSU zatvorena za javnost,imala jasan i profilisan program. Takođe, jedan od veoma važnih postulata Salona jeste da teži da uloži u produkciju izložbi i radova.

WANNABE MAGAZINE: Šta podrazumeva izložba Izvrnuta kuća ?

UNA POPOVIĆ: Izložba “Izvrnuta kuća” / “Inverted house” podrazumeva autorsku izložbu Siniše Ilića (Srbija) i Tine Gverović (London/Hrvatska), neformalnog umetničkog dua koji već nekoliko godina unazad sarađuje na izvesnim projektima. Ko-kustosica izložbe Hana Djuar iz muzeja Tejt Modern i ja oslonile smo se na pitanje, praksu i značaj rezidencija, stručnih studijskih boravaka u drugoj sredini jer su isti bili odlučujući u ovoj saradnji i predložili umetnicima da učestvuju u rezidencijalnom programu pri muzeju Tejt Modern tokom septembra 2013. godine i nakon toga, kao proizvod, osmisle izložbu. Izložba “Izvrnuta kuća” predstavlja prvi deo projekta, a sada smo realizovali nastavak saradnje ili drugog dela projekta, odnosno izložbe pod nazivom Preokreti koja traje u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Pored Siniše i Tine (koji ovde učestvuju sa novim radom, ali formalno i idejno rad predstavlja nastavak izložbe iz Londona) učestvuje i engleski umetnik Ben Kejn (Ben Cain). Izložba “Preokreti” je otvorena 17. Jula, a traje do 5. oktobra u Salonu MSU, Pariska 14.

WANNABE MAGAZINE: Koji su sadrzaji obe izlozbe?

06 Wannabe intervju: Una Popović, izložba Preokreti

UNA POPOVIĆ: Pitanje namene muzeja danas, kroz promatranje sličnosti u promišljanju programa i rada dve institucije, uprkos jasnim ekonomskim i socijalnim razlikama dve zemlje, jeste polazište celokupnog projekta. Ali sama tema jeste šira i ponudila je umetnicima da promisle o prostorima muzeja Tejt Modern i našeg Muzeja savremene umetnosti a, kroz to da vizualizuju globalnu i internacionalnu priču stvaranja, konzumiranja i prisvajanja umetnosti, poziciju umetničkih institucija danas, ali i poziciju umetnika kao pojedinca u nestabilnom svetu i konstantno osporavajućoj sadašnjici. Izložbe su različite, ali namenski producirane za različite prostore i kontekste. Formirane su kao scena ili celina, ujednačen prostor koji obuhvata murale, crteže, prostorne instalacije. U Beogradu je biti fokus na filmu pod nazivom “Kameleon” (Ilić & Gverović) koji smo ovde i producirali. Zapravo svi elementi obe izložbe se metaforički i fenomenološki oslanjaju na pitanje muzeja i osnovnih premisa muzeja kao takvih: kolekciju, publiku i zgradu.

WANNABE MAGAZINE: Koji su umetnici koji učestvuju u ovom programu?

UNA POPOVIĆ: Pored već pomenutih umetnika Siniše Ilića i Tine Gverović, učestvuje i engleski umetnik Ben Kejn iz Londona, koji je i na nekim od ranijih projekata radio sa njima zajedno. Međutim, ovde ne učestvuju kao trio, već Ben radi samostalno. Zanimljivo nam je bilo na ovaj način uspostaviti saradnju i razmeniti iskustva: londonskom umetniku približiti kontekst odavde, a autorima iz regiona pristup, pogled i iskustvo u Londonu.

WANNABE MAGAZINE: Šta je cilj ovog zajedničkog programa?

UNA POPOVIĆ: Povezivanje institucija, mlađih kustosa koji se bave savremenom praksom, podrška mlađim autorima, autorima srednje generacije. Na ovaj način Tejt, koji gaji interkulturalni i internacionali odnos, upoznaje druge kulture i predstave sa strane. Sa druge strane, mislim da je prilika za umetnike da izlažu u Tejt Modern muzeju neprocenjiva. Zato nam je i bilo bitno da umetnici Siniša Ilić i Tina Gverović ostvare takođe rezidenciju pri muzeju u Londonu, i direktno učestvuju u realizaciji i produkciji izložbe tamo.

WANNABE MAGAZINE: Kako je prošla prva izložba koja je organizovana u Londonu?

UNA POPOVIĆ: Odlično, izložba je jako dobro prihvaćena od celog stafa muzeja Tejt Modern. Imala je jako dobru posetu, zato je i produžena još dodatna tri meseca, pa je ukupno trajala 6 meseci, od novembra 2013. do aprila 2014. Izložbu je posetilo oko 15.000 ljudi.

WANNABE MAGAZINE: Šta Muzej savremene umetnosti dobija ovom saradnjom sa Tejt Modern?

Preokreti Wannabe intervju: Una Popović, izložba Preokreti

UNA POPOVIĆ: Ovo je sjajna prilika i velika stvar, pre svega u vidu podrške Muzeju savremene umetnosti kao instituciji, podrške savremenoj sceni odavde, ali, moram reći, i podrške meni kao kustosu. Svima nam je dalo polet i misao da ono što radimo ima smisla, da nismo skroz na periferiji. Takođe, nadamo se da će, kada se zgrada Muzeja na Ušću otvori, biti prilike za saradnju sa Tejtom na nekoj velikoj muzeološkoj izložbi.

WANNABE MAGAZINE: Koliko će trajati izložba?

UNA POPOVIĆ: Izložba u Beogradu će trajati do 5. oktobra, a pored izložbe organizovan je i prateći program u vidu serije razgovora sa umetnicima i nezavisnim kustosima, prezentacija i vođenja kroz izložbu. Naredna serija razgovora biće realizovana krajem septembra.

Comments