Hot topics

Beauty SOS: Kako da suvu kožu učiniš blistavom – po ugledu na Beyoncé i Meghan Markle

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

5m0qp0 Wannabe intervju: Valentina Obradović

Svoj pravac u dizajnu naziva Novim romantizmom, a svoj stil definiše kao romantiku sa dozom ironije, humora, futurizma...

Valentina Obradović je diplomirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a 1999. godine započela svoju karijeru revijom pod nazivom “Oda zimskoj trešnji”. Od 2004. godine postaje deo renomirane modne kuće Afrodite Mode Collection, sa kojom dobija veliki broj nagrada na sajmovima mode i drugim modnim manifestacijama.

Moda na Vaš način je sasvim sigurno jedna vrsta umetnosti. Kada ste otkrili svoju ljubav prema modi i dizajnu?

Ljubav se, uglavnom, događa bez posebne najave. Ona je tu, u nama. Retki srećnici je prepoznaju, a nekima prođe čak i čitav život u traženju nečega što je, uglavnom, tu (ispred njih). Kada je moja ljubav prema modi u pitanju, nije bilo teško. Pronašle smo se pre nego što sam napisala prvo slovo. Došla je kroz kolaže. Osetila sam je kroz šarene stranice magazina, miris Carbofixa (za one koji su kasnije rođeni – lepak u čašici, koji se nanosio kašičicom) i makaze. Omiljena tetka je mnogo čitala, a ja sam mnogo reciklirala. U početku seckanjem, a kasnije čitanjem. (smeh)

Započeli ste svoju karijeru 1999. godine revijom “Oda zimskoj trešnji”. Otkud baš ovakav naziv i gde ste pronašli inspiraciju za svoju prvu kolekciju?

Svi u ovoj zemlji znamo šta se dogodilo 1999. godine (bombardovanje). Nakon njega je, kao neka svetlost tom (podrumskom) mraku, došla (modna) jesen i trenutak kada je trebalo da na Beogradskoj nedelji mode prikažem svoju dugopripremanu kolekciju. Radovala sam joj se, ali sam u isto vreme osećala i bojazan da izlazi “kad joj vreme nije”. Baš kao i zimska trešnja, o kojoj je pisao Mao Cedung (毛澤東; Mao Zedong). Trešnja koja cveta “kad joj vreme nije”, kada je sve belo i kada je zima.

Čiji dizajnerski rad posebno cenite?

Cenim rad svih onih koji rade, ali zaista vredno rade, pa čak i ako njihov umetnički senzibilitet ne osećam kao svoj. Oni čiji rad “osećam” su kreatorka Roksanda Ilinčić, slovenačka dizajnerka Nika Zupanc…

9624 1212191700866 1110969892 30668415 4930341 n Wannabe intervju: Valentina Obradović

Svaka kolekcija je priča za sebe

Radite kao dizajner modne kuće Afrodite Mode Collection. Kako biste opisali kreacije koje dizajnirate za ovu modnu kuću?

Najpre ću Vam reći da postoje dva načina izražavanja mode kao primenjene umetnosti : autorsko stvaranje i kreiranje za modnu kuću. Autorski rad (moj i mojih kolega) je onaj zasnovan na istraživanju sveta u sebi i sveta iz sebe, za ljude senzibiliteta sličnog meni. Kreiranje za modnu kuću zasnovano je na kreiranju koje nastaje iz posmatranja ljudi oko sebe, u mom slučaju žena i njihovih potreba (šta vole, šta ne vole, šta žele…), dubokog istraživanja zadatih modnih trendova u svetu, atmosfere u zemlji i svetu (kriza i sa njom svet oko nas i u nama, a sa njom i žene koje češće nemaju, nego što imaju), praćenja senzibiliteta kuće za koju kreiram. Dakle, obe vrste kreiranja su potpuno različite, ali i svaka na svoj način inspirativne. Preporučila bih obe faze, svakome ko želi da zaista oseti suštinu ovog posla.

Definišite nam modnu scenu u Srbiji.

Obiluje talentima, zatrpanih onim netalentovanim. Obiluje stilom, a stila nigde (ili ponegde). Želim joj sreću. I sreću svima onima kojima je moda životna ljubav. Nije lako, ali ćemo preživeti.

B1 Wannabe intervju: Valentina Obradović

Godine 2010. osvojila je nagradu za najbolju kolekciju “City Beat by AMC”, na modnoj manifestaciji Fashion Selection

Koja je po Vama najbolje stilizovana muška i ženska osoba na našoj javnoj sceni?

Ne volim pitanja ovog karaktera, ali ću Vam odgovoriti (na svoj način). Najbolje stilizovani muškarac/žena: onaj/ona čiji je stil spoljašnja forma unutrašnje suštine. Nema ih puno, ali ih ima… Ja ih vidim, a vi?

Naslovna fotografija i prva fotografija: Stefan Koković
Šminka: Academmy Beograd / Tanja Papić
Mesto: “Ruski car” – Beograd

Druga fotografija: Petar Vujanić
Model: Ana Marija Mrkonjić

Treća fotografija i galerija: Petar Vujanić
Model: Mirjana Rudović


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Editors choice