Pred vama je još jedna priča o modi. Upoznajte mladu nadu naše modne scene – Zoranu Stojanović.

WANNABE MAGAZINE: Kako ste otkrili modu, ili je ipak ona otkrila vas? Ispričajte nam kako je počela vaša priča.

ZORANA STOJANOVIĆ: Oduvek sam znala da je primenjena umetnost za mene, trebalo je samo da izaberem oblast, nakon srednje umetničke škole dvoumila sam se između vajarstva i kostima. Krenula sam na pripreme iz obe oblasti i vrlo brzo sam zavolela modnu ilustraciju, koja je za mene tada predstavljala novi vid crtanja, ubrzo sam upisala fakultet i tu su se razvile moje prve ozbiljnije kreacije.

tumblr lzaxdxP64V1qjp0gso2 1280 Wannabe intervju: Zorana Stojanović

Moda kao način života

Kako biste definisali modnu scenu u našoj zemlji?

Definisala bih je kao vrlo šarenoliku, ipak sa velikim potencijalom.

Čiji dizajnerski rad posebno cenite?

Neprevaziđena je Miuča Prada (Miuccia Prada), zatim Antonio Maras (Antonio Marras) i noviji dizajner Peter Piloto (Peter Pilotto).

tumblr lzaxdxP64V1qjp0gso4 1280 Wannabe intervju: Zorana Stojanović

Fantastične boje

Kakva je bila prva kreacija koju ste napravili?

Na tu oblast me asocira početak fakulteta na predmetu osnove odevanja, zadatak nam je bio geometrijski oblik i silueta određenih godina prošlog veka. Napravila sam neobičnu mulet haljinu od koncentričnih krugova bez ijednog šava i taj projekat sam tada smatrala vrlo uspešnim.

Kolekcija “Val”, koju ste predstavili na 30. Nedelji mode u Beogradu predstavljala je neobičnu kombinaciju boja i krojeva. Gde ste pronašli inspiraciju za ovu kolekciju?

Krojevi su dolazili sami od sebe modelovanjem i prekrojavanjem osnovnih krojeva, samo drapiranje predstavljalo mi je veliki izazov. Kolorit sam preuzela sa svojih ilustracija, a siluetu iz dvadesetih godina prošlog veka.

tumblr lzaxdxP64V1qjp0gso3 1280 Wannabe intervju: Zorana Stojanović

Klasika i elegancija

Koju damu od stila biste voleli da vidite u svojim kreacijama?

Pas de la Uertu (Paz de la Huerta), potreban joj je samo crveni karmin baš kao i mojoj kolekciji.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Trenutno sam okupirana otvaranjem radnje “Klasa” u Choomich Design District-u zajedno sa par kolega, a velika želja mi je da odem u inostranstvo na doškolovavanje i usavršavanje u struci.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments