Ovogodišnje osmo izdanje Weekend Media Festivala još jednom će okupiti vodeće stručnjake u komunikacijskoj industriji i poslovnom svetu, predstaviti nove “pokretače“ i trendove te pružiti nove poglede na posao. Jedan od zanimljivijih panela ovogodišnjeg WMF-a bit će svakako onaj pod nazivom Velike oči malih potrošača – što nam deca gledaju, na kojem će sudelovati doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionista s odeljenja za kliničku prehranu KBC-a Zagreb, Olivera Međugorac, predsednica Koordinacija hrane i pića unutar HUP – Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, Mario Fraculj, predsednik Odbora za regulaciju i samoregulaciju HURA-e te Ivan Gale, direktor odeljenja prodaje RTL-a. Posebnost ovog panela je u tome što će po prvi puta na WMF-u stručnjaci iz svih povezanih industrija raspravljati o vrlo aktualnoj problematici prekomerne težine kod dece u Evropi i svetu, odnosno značajnoj ulozi prehrambene industrije u njenom sprečavanju.

Olivera Međugorac Weekend Media Festival pokreće raspravu o oglašavanju prema deci

Najveći evropski proizvođači hrane i pića, naime, još su 2007. godine dobrovoljno preuzeli nekoliko obveza i aktivnu ulogu u sprečavanju prekomerne težine kod dece, a u skladu s Globalnom strategijom Svetske zdravstvene organizacije o prehrani, fizičkoj aktivnosti i zdravlju iz 2004. Ovaj najpoznatiji okvir samoregulacije prehrambenih kompanija pod nazivom EU Pledge danas okuplja 21 međunarodnu prehrambenu kompaniju, predstavljajući više od 80 posto oglašavanja hrane i pića na razini EU-a. Kompanije potpisnice EU Pledgea obvezuju se na unapređenje postojećih proizvoda u smislu smanjenja količine soli, šećera, masti i ukupne energetske vrednosti te razvoj inovacija koje nude zdravija rešenja potrošačima. Dodatno, obveze uključuju i neoglašavanje proizvoda deci mlađoj od 12 godina, uz iznimku proizvoda koji zadovoljavaju zajedničke prehrambene kriterijume te nepromovisanje proizvoda u osnovnim školama.

Neke su države EU-a, poput Mađarske, već uvele iznimno visoke poreze na hranu bogatu šećerom, soli i mastima. Kako bi se to izbeglo, od ključne je važnosti samoregulacija lokalne prehrambene industrije, a ovaj će panel otvoriti raspravu o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj po pitanju unapređenja prehrambenih proizvoda te njihovom oglašavanju prema deci.

Comments