Da li biste želeli da u jednom periodu svog života samo putujete? Kofer stvari, ranac na leđa i pravac u nove avanture. Nekoliko gradova za samo dva li tri dana, nove destinacije, upoznavanje zanimljviih ljudi, susretanje sa kulturom i običajima. Lokalna hrana i omiljeno piće.

Jednom ako ne i više puta avanturu ćete povezati sa Italijom. To znači testenina, pizza i vino!

Na trenutak moramo da se osvrnemo na to da, ako smo na režimu dijete, isključujemo testeninu. A da li ste znali da je Italija jedna od najzdravijih zemalja na svetu? Naravno da ne morate da živite tamo da biste primenili njihov način života.

U nastavku teksta, donosimo nekoliko wellness saveta koji će vaš život učiniti lepšim i zdravijim.

Vodite aktivan život

Neka digne dva prsta svako ko želi da u toku dana sedi, a samo jedan sat izdoji za vežbanje. Možda je vreme da to promenimo i da postanemo aktivniji u toku dana. Slažemo se da je malo kretanja bolje nego nimalo, ali aktivan način života je daleko zdraviji od vežbanja samo sat vremena dnevno. U Italiji postoje gradovi u kojima nije dozvoljeno kretanje automobila, to znači samo jedno – pešačenje. Naravno, ovo ne znači da ćete uvek i svuda iči pešice, ali znači da možete da uključite više hoda u jedan radni dan. Ako imate previše obaveza i gust raspored, najbolje je da pre večernje rutine prošetate. Za samo nekoliko dana primetićete da lepše i kvalitetnije spavate.

Uživajte u ugljenim hidratima u svim njihovim oblicima

Mislimo da su ugljeni hidrati neprijatelji i prilikom dijeta ih izbacujemo. A šta će biti ako vam kažemo da se u Italiji doručkuje kroasan sa sirom i šunkom, a dan završava testeninom i vinom? Suprotno onome što industrija ishrane kaže, konzumiranjem ove hrane uz aktivnosti nećete osećati nadutost. Umesto toga, energija će vam biti na najvišem nivou!

Pročitajte i ovo: Ovo su namirnice koje će ubrzati vaš metabolizam

Lokalni restorani

Svako ko je posetio Italiju nosi je u srcu, ali ona isto tako može da nas nauči da volimo svoje. Primetili ste koliko Italijani imaju restorana, a onda, kad ste se vratili u svoj grad, shvatili ste da je i kod vas slično, samo niste obraćali pažnju. Sad je pravi trenutak da zavolite lokalnu hranu i lokalne restorane. U njima možete po prvi put da se sretnete sa domaćim proizvodima poput raznih vrsta vina, maslinovog ulja, sira i drugih specijaliteta. U Italiji, lokalni obroci podrazumevaju testeninu, sos, lokalno povrće, sireve, meso, tartufe koji su tog jutra ulovljeni.

Pročitajte i ovo: Lagani recepti koje možete da pripremite kada vam nije do kuvanja

Romantizujte svoje obroke

Istraživanja su dokazala da gledanje u ekran dok jedemo može da izazove prejedanje. U Italiji, ljudi uživaju u svojim obrocima i imaju poštovanje prema hrani. Ne možete ih zateći kako kuckaju u telefon ili razgovaraju dok ručaju. Mi smo potpuno zaboravili na uživanje i u toku obroka završavamo i druge stvari. Obrok nam dođe kao nešto usputno. Oni imaju duge ručkove i večere i vidi se da uživaju u njima.  Zbog toga, izdvojte vreme i uživajte u svojim obrocima. Neka vam izgovor ne bude to što doručkujete, ručate ili večerate sami. Uživajte u tome!

Dajte prednost slobodnom vremenu

Povremeno upadnemo u zamku produktivnosti. Osmočasovni radni dani postaju dvanaestočasovni, a subota ujutru se pretvara u priliku za nekoliko sati pisanja. Iako volite svoj posao, preopterećenost je prisutna. Može se reći da ste u pojedinim momentima anksiozni jer ne možete da ostvarite sve što ste zacrtali. Savetujemo vam da date prednost slobodnom vremenu, da radite stvari koje vas ispunjavaju.

Naslovna fotografija: instagram.com/bianca.giuliani

Dragana Stojanović

Comments