Svako od nas je svestan da ono što se objavljuje na društvenim mrežama nije realnost, ali kako to čini dobar deo dana svakog od nas, ta granica između realnosti i idealnih lica i tela se briše. Poredimo sebe sa svim svojim manama sa modelom na čijoj je fotografiji odrađen profesionalni fotošop. Naravno da ćemo se osećati loše u svojoj koži ukoliko se poredimo.

Trenutno je What I eat in the day jedan od najpopularnijih trendova u vezi sa ishranom. Kao što i sam naziv kaže, trend ima za nameru da vam predstavi šta neko jede u toku dana. Trendovi i mreže su onakvi kako ih napravimo, tako da i ovaj trend može da krene u više pravaca. Jedan od njih je da se realno prikaže kako izgleda ishrane bilo koje osobe, od profesionalnog sportiste, preko modela, pa do gojazne osobe koja ne pokušava da smrša.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARINA 🌻 (@bowlsandnuts)

Ali, ovaj trend je otišao u nešto drugo, jer prva asocijacija na njega jeste avokado tost i obroci koji definitivno ne mogu da zadovolje kalorijske potrebe jedne prosečne osobe. I šta radimo? Gledamo u tuđe tanjire, poredimo se sa njima i osuđujemo sebe. Neko je možda za doručak jeo gibanicu sa jogurtom i gledao video kako neko jede musli sa kokosovim mlekom, čia semenkama i egzotičnim voćem. I taj neko može da se oseti loše što nema instagramičan doručak, iako, da se ne lažemo, gibanici i jogurtu ne fali apsolutno ništa.

Pročitajte i ovo: Prirodni načini da smanjite oticanje stomaka

Zašto ovaj trend može da bude vrlo štetan

Ne fali ništa ni avokadu, musliju, malinama, lanenom semenu ili smutiju za doručak, pastrmki za ručak i humusu sa celerom za večeru. To su sve izuzetno hranljivi obroci koji će vam dati dovoljno energije i nutrijenata da prođete kroz dan. Ali, forsiranje te slike kako jedan zdrav doručak treba da izgleda ima više štete nego koristi, zato što stvara sliku savršene ishrane i savršene količine hrane.

Dakle, vidite da jedete znatno više od vaše omiljene influenserke i zato odlučite da smanjite kalorije, a uopšte ne uzimate u obzir da je ona možda namerno prikazala samo deo svog obroka, da želi da ljudi misle da jede manje nego što jede. A možda i ona sama ima opterećenost zdravom ishranom.

Ono što se tu ne uzima u obzir jeste da svako od nas ima drugačije potrebe što se tiče ishrane, i ne samo to – svako od nas ima drugačije telo, građu, metabolizam, potencijalne bolesti i ciljeve u ishrani.

Ne postoji jedan jedini način kako možete da se hranite i kako treba da se hranite. A ako već nemate dovoljno samopouzdanja, influenseri mogu vrlo lako da utiču na vaše navike u ishrani.

Dobre strane trenda

Verujemo da niko ovakve videe ne izbacuje sa lošom namerom, ali ima i onih influensera koji idu korak dalje. Od njih možete naučiti razne stvari o ishrani, trikove kako da kuvate kod kuće i uštedite, kako da organizujete svoj jelovnik. Postoje i oni koji prave zasebne jelovnike prilagođene stanjima i bolestima, kao što su, na primer, celijakija ili insulinska rezistencija.

What I eat in the day u tom smislu mora da bude veoma koristan trend iz kog možete mnogo toga da naučite. Dakle, on ne treba da služi za poređenje sa influenserima, već za edukaciju. Mesto odakle ćete skupljati recepte i savete, videti tuđe navike u ishrani koje vama mogu biti od pomoći.

Pročitajte i ovo: Ovo su namirnice koje će ubrzati vaš metabolizam

Dakle, ne morate nikoga u potpunosti da pratite i kopirate jelovnik, nego pokupite ono što je vama potrebno i prilagodite sopstvenim potrebama. Što znači, može se gledati u tuđi tanjir, ali treba da imate meru i nikako da se ne poredite jer to može samo da šteti vašem fizičkom i mentalnom zdravlju.

Naslovna fotografija: instagram.com/healthfullyfoods

Jovana Petković

Comments