Saveti nutricioniste Hilary Duff, Erika Younga, sigurno će vam pomoći da unapredite svoju ishranu. Duff se “kune” u Younga, koji je održava zdravom i vitkom, dok i dalje uživa u hlebu, čokoladi i vinu.

Uz drugu slavnu klijentelu, Young je najbolje čuvana tajna Holivuda. Nutricionista donosi sedam trikova za zdravu ishranu, koja i dalje uključuje svu vašu omiljenu hranu.

Saveti nutricioniste Hilary Duff za uravnoteženu ishranu

Zdrava ishrana treba da bude fleksibilna

Younga s razlogom nazivaju fleksibilnim trenerom za ishranu. Uprkos tome što je obožavatelj pravila 80/20 (80% hrane koju jedete treba da bude hranljiva, celovita hrana, dok je 20% hrana koja je „samo za zabavu“), on zna da napravi mesta za ono što volite da jedete.

„Sa fleksibilnim pristupom ishrani, možete uživati u obrocima za koje ne mislite da biste inače mogli da jedete kada pokušavate da napravite promene u svom telu“, objasnio je on.

Youngov pristup je da klijentima pruži tačne procente makronutrijenata na osnovu telesne kompozicije svakog pojedinca, trenutne ishrane i zdravstvenih ciljeva. To znači da postoji prostor za prilagođavanje tih makro procenata s ciljem da u ishranu uključite obroke koje volite.

Znanje je moć

Glavni deo zdrave ishrane je znati šta zapravo jedete. Biti svestan onoga što jedete, životnih navika i hrane kojoj težite je ključno za uspeh.

„Počinjem tako što dobijam trodnevni dnevnik hrane kako bih mogao da dobijem predstavu o tome šta klijenti jedu i koliko jedu“, objasnio je Young.

Pokušajte da pratite šta jedete nekoliko dana. Napravite listu svojih obroka i grickalica ili samo fotografišite telefonom ako vam je praćenje previše zamorno. Počećete da vidite obrasce gde se javlja žudnja, koju hranu ili ukuse volite i šta zapravo jedete (u odnosu na ono što mislite da jedete). Ideja ovde nije suditi, već da budete radoznali. Samosvest je ključ zdravlja u svakoj oblasti, tako da je saznanje koje su vaše navike ključno da biste saznali sledeće korake.

Priprema obroka

Priprema unapred je ključna za održavanje zdrave ishrane.

„Većina nas nema mnogo slobodnog vremena tokom nedelje, tako da je gotovo nemoguće kuvati tri obroka dnevno svaki dan“, rekao je Young.

Što se tiče toga kako se pripremiti, Young je preporučio da to bude jednostavno – spremanjem ugljenih hidrata, proteina i malo povrća. Što se tiče proteina, pečena piletina je najlakša, ali mlevena ćuretina je bogatija hranljivim materijama. Ako ne jedete meso, pokušajte da napravite tofu ili isperite leblebije. Što se tiče povrća, možete ga ispeći početkom nedelje ili kuvati na pari na dan konzumacije, jer je to prilično lako.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hilary Duff (@hilaryduff)

Grickalice su vaši prijatelji

Grickanje ne samo da ima mesto u zdravoj ishrani, već je i ključno za njeno održavanje. Zamislite ovo: imali ste hranljiv doručak, zdrav ručak i potpuno ste spremni za večeru punu povrća. Ali onda vaša glad počinje da raste oko 16 časova. Planirajte užinu kad ogladnite (jer kada vaše telo oseti glad, trebalo bi da jedete). Young preporučuje klijentima da grickaju orašaste plodove, voće, humus, jogurt, sveži sir, kokice, kačkavalj.

Kada jedete napolju, planirajte unapred

Govoreći o restoranima, možete jesti napolju, a da i dalje imate zdrav obrok. Pošto su mnogi Youngovi klijenti poznate ličnosti, on je navikao da zdrava ishrana funkcioniše čak i kada su restorani, događaji i hrana za poneti deo svakodnevnog života. Tajna? Planiraju unapred.

„Ako klijent želi palačinke za doručak, onda bismo samo jeli manje ugljenih hidrata tokom ostatka dana da to nadoknadimo. Sve je u ravnoteži“, rekao je.

Young zna da ugljeni hidrati ili masti nisu neprijatelj zdravstvenih ciljeva (oni su važne hranljive materije koje su vašem telu potrebne). Umesto toga, on uči da je ključ za postizanje ciljeva imati ravnotežu između svih makronutrijenata tokom dana, a planiranje obroka vam pomaže da to postignete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hilary Duff (@hilaryduff)

Ako se ne osećate kao da ste na dijeti, radite sve kako treba

Ono što Youngov program čini jedinstvenim je to što on pita klijente šta vole da jedu u svim kategorijama (kao što su proteini, ugljeni hidrati, masti, voće i povrće).

„Naš cilj je da se klijenti ne osećaju kao da su na dijeti, tako da je veća verovatnoća da će se držati plana i održati promene. Sve što je zamišljeno da bude privremeno ili se čini previše restriktivnim, ne funkcioniše. Ograničenje je po prirodi neodrživo”, rekao je.

„Zdrava ishrana“ ne znači samo konzumacija određene hrane; to znači biti svestan da unosite prave hranljive materije za svoje telo dok i dalje uživate u hrani koju volite.

Pročitajte i ovo: Bez dijeta i brojanja kalorija: Pet načina na koje Emily Ratajkowski ostaje u formi

Naslovna fotografija: instagram.com/hilaryduff

Comments