Prethodne tekstove iz serijala “Who Run the World” možete pročitati ovde.

Ališa Kiz (Alicia Keys) je popularna američka r’n’b i soul pevačica, glumica i pijanistkinja. O njenom uspehu svedoči preko 28 miliona prodatih albuma, devet Gremija i 11 nagrada “Bilbord”.

Muzika kao beg

Bila je mala kada su joj se roditelji razveli i kada je ostala da živi samo sa majkom. Probleme i nezadovoljstva života u siromašnoj četvrti Harlem (Njujork) njena majka pokušala je da nadomesti časovima klavira na koje Ališa kreće sa sedam godina. Prvu pesmu koju naziva “Butterflyz” piše sa četrnaest. Kako je napredovala velikom brzinom, upisuje prestižnu muzičku akademiju na Menhetnu i diplomira sa samo šesnaest godina.

Hit do hita

Pamtimo njen prvi album “Songs in A Minor” (2001), sećamo se devojke sa kikicama koja sedi za klavirom i peva kao anđeo. Taj album već u prvoj nedelji postiže ogroman uspeh. Prodat je u više od 235,000 primeraka. Singl sa ovog albuma “Fallin’” nalazio se čak šest nedelja na prvom mestu “Bilbordove” liste.

Posle dve godine sledi album “Diary of Alicia Keys”. Kritičari ga hvale i biva uspešniji od debi albuma. Prodaje se u više od 618 hiljada primeraka. Singlovi sa ovog albuma su “You Don’t Know My Name” i “If I Ain’t Got You” i dospevaju među prvih pet “Bilbordove” liste.

Sledi Ališin prvi MTV album sa pesmama izvedenim uživo – “Unplugged” (2005). Na njemu obrađuje mnoge muzičke klasike, ali na sebi svojstven način.

Treći studijski album izdaje 2007. pod nazivom “As I Am”, sa kojeg je najveći uspeh postigao hit “No One”!

Nakon toga snima album “The Element of Freedom” 2009. Prve nedelje prodat u 417 hiljada kopija. Na tom albumu nalazi se i duet sa koleginicom Bijonse (Beyoncé) “Put It in a Love Song”. Spot za ovu pesmu pevačice su snimale u Brazilu. Nažalost, pomenuta ekranizacija nikada nije doživela svoju premijeru, ali su atraktivni kadrovi sa snimanja dostupni na internetu:

Ališa kao glumica i režiserka

Pojavila se u brojnim TV serijama, između ostalih, to su “Kozbijev šou” (The Cosby Show) i “Čari” (Charmed), kao i u TV emisiji “Američki idol” (American Idol). Zaigrala je i na filmu; u dva je imala glavnu ulogu: “Totalna propast” (Smokin’ Aces) i “Tajni život pčela” (The Secret Life of Bees), a u “Dnevniku jedne dadilje” (The Nanny Diaries) sporednu.

Ipak, to nije sve! Sa glumicama Dženifer Eniston (Jennifer Aniston) i Demi Mur (Demi Moore) režirala je dramu “Projekat 5” (Project 5). Jedno od najtužnijih ostvarenja u filmskoj industriji prikazuje petoro ljudi koji se bore sa rakom, a njihove tragične sudbine posebno su dirljive.

slika 4 ak Who Run the World: Alicia Keys

Sa Dženifer Eniston i Demi Mur režirala je film "Projekat 5"

Brižna majka i supruga

Posle nesrećnog detinjstva i niza neuspelih veza, sreću je pronašla pored producenta i repera Sviza Bica (Swizz Beatz). Venčanje je održano na Korzici, a Ališa je na sebi imala belu venčanicu dizajnerke Vire Veng (Vera Wang).

wedding ak Who Run the World: Alicia Keys

Venčanje je održano na Korzici, a Ališa je na sebi imala belu venčanicu dizajnerke Vire Veng

Kada je saznala da je trudna izjavila je da trudnoća pozitivno utiče na nju i da na život gleda drugim očima: “Volim decu i porodičan život i zaista se radujem tome. Bila sam veoma bliska sa svojom majkom i jasno mi je koliko je duboka i snažna ta ljubav. Biti majka je najblistaviji poklon, to je veličanstveno!” Par je dobio sina.

Osećajna i velikodušna

Ališa je na “Crnom balu” 2011. godine sa svojim kolegama pevačima sakupila $401,500 za žrtve HIV-a.

ak statue1 Who Run the World: Alicia Keys

Deset godina nakon što je objavila debitantski album "Songs in A Minor", dobila je voštanu figuru u muzeju "Madam Tiso" u Njujorku. Mnogi smatraju da je dobijanje ovakve figure potvrda nečijeg statusa zvezde

Who Run the World? Definitivno Ališa!


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Comments