009 Who Run the World: Duffy

Duffy ima sestru bliznakinju Katy

Na muzičkom nebu, Dafi (Duffy) je jedna od najblistavijih soul zvezda današnjice. Boja njenog glasa pokreće i najtvrđa srca, a njene pesme čuvaju najveće tajne o ljubavi.

Ejmi En Dafi (Aimee Anne Duffy) rođena je 23. juna 1984. godine. Odrasla je sa starijom sestrom Keli (Kelly) i sestrom bliznakinjom Keti (Katy). Njih tri su u ranom detinjstvu prošle kroz stresnu porodičnu fazu, razvod roditelja im je teško pao. Kada je napunila devetnaest godina, Dafi se odriče svog prvog imena – Ejmi – i koristi prezime, kako u privatnom tako i u poslovnom životu. Prve stihove velška pevačica je napisala sa sedam godina i svuda je sa sobom nosila svesku u koju bi zapisivala svoje misli. Najviše od svega je želela da peva u školskom horu, ali joj se taj san nije ostvario jer je njen glas bio previše “jak” i nije se uklapao u koncepciju onoga što je škola želela.

Sa petnaest godina nastupala je po klubovima sa lokalnim bendovima. U tom periodu, najveći uticaj na nju imali su Bitlsi (Beatles) i Stonsi (Rolling Stones). Sanjala je o tome da postane poznata pop zvezda. Polako je počela da veruje kako boja njenog glasa nije ono što publika želi da čuje  i odlučuje da muziku stvara isključivo radi sebe i sopstvenog zadovoljstva. Upisala je studije na fakultetu “Meirion-Dwyfor” i ubrzo otišla na univerzitet “Chester” u Englesku. Shvativši da je muzika ipak njen svet i velika strast, napušta studije i ostvaruje saradnju sa gitaristom Dejvidom Bartonom (David Burton) koji je svojevremeno nastupao u bendu The Invisible Wires.

002 Who Run the World: Duffy

"You got me begging you for mercy, why won't you release me?"

Godina 2007. donela joj je saradnju sa A&M Records-om. Ubrzo su Dafi počeli da porede sa Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse), što atraktivnoj plavuši i nije prijalo. Često je isticala da ne voli takva poređenja i da želi da u muzici ostavi svoj pečat. “Budimo iskreni, ako nije Liona (Leona Lewis) onda je Ejmi Vajnhaus. Poredili su me i sa Lili Alen (Lily Allen) i Dasti Springfild (Dusty Springfield) koja je bila sjajna žena.”

Kraj te godine ispratili su nastupi i promocije prvog albuma “Rockferry”, koji se našao u prodaji u martu naredne godine. Sa prvog albuma izdvojile su se pesme “Rockferry”, “Mercy”, “Warwick Avenue” i “Stepping Stone”.

004 Who Run the World: Duffy

Dafi ne voli kada je porede sa Ejmi Vajnhaus

“Mali veliki glas” je ubrzo stekao svetsku slavu. Njena muzika nije sinonim za komercijalu, niti je boja njenog glasa nešto što ostavlja ravnodušnim. Prvo mesto na listi najboljih albuma u Velikoj Britaniji je 2008. godine zauzeo “Rockferry”. U maju iste godine “Mercy” je postao VH1 hit i režiseri su ovu numeru često koristili u filmskim ostvarenjima (ER, Smallville, Grey’s Anatomy, Sex and the City: The Movie). Samo u Velikoj Britaniji, prvi album je prodat u više od 700,000 primeraka.

Drugi album, na kome je Dafi sarađivala sa Albertom Hamondom (Albert Hammond) i Stjuartom Prajsom (Stuart Price), nosi naziv “Endlessly”. Ovaj album je predstavljao mešavinu disco-a i mekog rock-a. Muzički kritičari su ga poredili sa muzikom koju stvara i izvodi Kajli Minog (Kylie Minogue). Najveći hitovi sa ovog albuma su “My Boy”,”Well, Well, Well” i “Endlessly”.

Wetten Dass Allemagne Who Run the World: Duffy

Live nastupi su neprocenjivi

Ono što ne znate o Dafi

– Dafi je prva velška pevačica koja je u poslednjih dvadeset pet godina postigla tako veliki uspeh.

– Godine 1998. Dafi je bila smeštena u sigurnu kuću, kada je bivša žena njenog očuha platila za njegovo ubistvo. Žena koja je naručila to ubistvo je bila alkoholičarka i ta činjenica uticala je na Dafi da do danas ne proba alkohol i drogu.

– Dafi je visoka 158cm.

– Atraktivna plavuša često ističe da nema ništa protiv “skidanja” muzike sa interneta. Smatra da muzika treba da bude deo naših života i da ljude ne treba ograničavati, makar kada je ona u pitanju.

– Naziv debi albuma “Rockferry” je inspirisan mestom odakla potiče njen otac – Rock Ferry.

icon3c Who Run the World: Duffy

Kada je reč o stilu, porede je sa Brižit Bardo


Dragana Katić je student prava, autor bloga Fashion Dreams and Things i ljubitelj starih holivudskih filmova. Voli istoriju, modu i svoje prijatelje. Sve ono što smatra da je lepo ušuškava na stranice svog bloga.

Comments