Odnela je ubedljivu pobedu na britanskom muzičkom spektaklu “The X Factor” 2006. godine. Otopila je hladno srce Sajmona Kovela (Simon Cowel). Nesvakidašnjim vokalom i ljupkom skromnošću osvojila je i srca svih nas. Ona je Liona Luis (Leona Lewis)!

leona lewis 17 11 09 kc1 Who Run the World: Leona Lewis

Skromna lepotica velikog glasa.

Liona Luiz Luis (Leona Louise Lewis) je rođena 3. aprila 1985. godine u Izlingtonu (Islington), varošici u Londonu, Velika Britanija. Liona je od malih nogu otvoreno pokazivala veliku strast prema muzici i pevanju, pa je sa 12 godina napisala prvu pesmu. Oprobala se u operi, ali je kasnije u bluzu i džezu, kao i pop muzici pronašla sebe i svoj muzički stil. Snimila je demo album pod nazivom “Twilight” (Sumrak), ali postala je svetska senzacija nakon pobede u “X Factor-u”, snimivši “A Moment Like This” i fantastičnu “Bleeding Love” koja je postala broj jedan na svim svetskim top listama. Britanija i svet su dobili novi dragulj neverovatnog glasa, koji stoji rame uz rame sa Vitni Hjuston (Whitney Houston), Marajom Keri (Mariah Carey), Selin Dion (Celine Dion) i ostalim velikim imenima.

Niko nije sa takvom lakoćom uspeo da očara surovog Sajmona pojavom, glasom, skromnošću, iskrenom ljubavlju prema muzici, nenametljivošću, pristojnošću. Svi se sećamo njegovog oduševljenog lica kada je preslatka devojka kovrdžave kose i predivnih očiju ušetala u prostoriju za audiciju za “X Factor” i otpevala “Over the rainbow.” Muk. Svi su znali – ona je ta! Publiku i žiri je osvojila željom da usreći najbliže i da se bavi pevanjem.

Nakon veličanstvene pobede, usledilo je snimanje prvenca, albuma “Spirit” 2007. godine. Vodeća “Bleeding Love” je bila baš ono što su svi od Lione i očekivali – jaka balada, teških i visokih tonova, prepuna osećanja. Usledile su numere “Better In Time”, “I Will Be”, “Happy”, “I Got You”, obrada pesme “Run” grupe Snow Patrol, album “Echo”, a Liona će 2012. godine objaviti najnoviji album pod naslovom “Glassheart.” Maestralno je otpevala i naslovnu numeru za Kameronov (James Cameron) “Avatar” (Avatar) – “I See You.” Tri puta je bila nominovana za nagradu Gremi (Grammy Award). Pored ovih singlova, Liona je otpevala i druge prelepe pesme prefinjenih tonova, koje seče prodoran i ujedno nežan vokal.

Od slatke i pomalo stidljive devojčice, Liona se preobrazila u pravu mladu damu, koja odiše seksepilom i stilom. Teško je opisati njen vokal koji, paradoksalno, pleni i u isto vreme čini da protrnete kada je čujete. U svakoj otpevanoj noti oseća se čista strast i ljubav prema muzici koju u sebi nosi.

cats3 Who Run the World: Leona Lewis

Od stidljive devojčice do dame sa stilom.

Liona je živi dokaz da od snova nikada ne treba odustati, da iskrena vera, želja, vredan i pošten rad bivaju nagrađeni velikim uspehom. Da bismo uspeli, ne moramo uvek opravdavati sredstvo ciljem, biti nametljivi i bezobrazni, po svaku cenu intrigantni. Liona jeste drugačija od svih – uzorna, lepo vaspitana, neobično skromna i ostavlja sve bez daha i reči kada zapeva. Njen glas očarava, opija, baca nas u drugu dimenziju. Jačina, boja i prodornost je čine jednom od najboljih vokala današnjice. Njena muzika je melem za uho i dušu. Liona Luis stvara istoriju pred našim očima.


Tamara Ognjanović, student pedagogije i perfekcionista do ludila, dan ne započinje bez ledenog ness-a i muzike, koja je njen smisao života i, po njenom mišljenju, definiše osobu. Zna napamet ceo serijal “Prijatelja”, koji su joj najbolji sedativ. Veruje u moć pogleda. “I don’t like defining myself. I just am” kaže i citira njenu večnu inspiraciju, Britney Spears.

Comments