Lilin put od trnja do vrhova top listi nije bio lak.

Sada jedna od najpopularnijih engleskih pevačica, Lili je rođena 2. maja 1985. godine. Jedno je od četvoro dece razvedenih roditelja, filmske producentkinje Alison Oven (Alison Owen) i glumca Kita Alena (Keitha Allena). Sa samo 13 godina pojavila se sa Kejt Blanšet (Cate Blanchett) u filmu “Elizabet” (“Elizabeth”) koji je producirala njena majka. Očev i njen veliki prijatelj bio je legendarni frontmen grupe Kleš (The Clash), Džo Stramer (Joe Strummer). Smatra ga svojim velikim uzorom.

lily allen harpers bazaar 1 d3fxf 22975 Who Run the World: Lily Allen

Jednom prilikom je objasnila listu “Guardian“ da je izračunala kako bi studiranjem “potrošila trećinu svog života pripremajući se za posao na kojem će provesti drugu trećinu obezbeđujući se za treću trećinu“.

Problematična. Njeno odrastanje bilo je veoma burno, promenila je 13 škola i sve ih napustila do svoje 15. godine.

Talentovana. Pre napuštanja škole, Lili je stekla osnovno muzičko obrazovanje iz klavira i pevanja, a učila je da svira i violinu, gitaru i trubu. Njena opsednutost muzikom najbolje je kanalisala problematičnu tinejdžerku i fokusirala je na snimanje njenih prvih pesama.

Lily Allen lily allen 154986 1280 1024 Who Run the World: Lily Allen

Njen prvi album prodat je u više od 2,5 miliona primeraka.

Odlučna. U studio prvi put ulazi 2004. godine, međutim njena izdavačka kuća “Regal Records“ bila je prezauzeta promovisanjem bendova Coldplay i Gorillaz. Naučena na samostalnost, Lili do prvog uspeha dolazi sama otvaranjem profila na sajtu MySpace gde postavlja svoje prve snimke. Nakon što je sakupila prve desetine hiljada fanova, list “Observer Musical Monthly“ posvećuje joj članak, a zatim i prvu veliku priču sa naslovnice.
Fenomenalna. Menadžeri izdavačke kuće bili su šokirani i odlučuju da isprave svoju grešku nakon čega Lily završava album “Allright, Still“ za dve nedelje. Debi album doživljava vrtoglav uspeh, a prvom singlu “Smile“ trebalo je samo dve nedelje da zarazi Britaniju i stigne do 1. mesta, zadržavši se tu tri nedelje. Njeni pravci su alternativni rok i pop.

Posebna. Lili sama piše svoje pesme, one su direktne i provokativne. Ova pevačica prkosi aktuelnom, anđeoskim glasom ljutito iznosi mnoge porodične probleme i u prvi plan izbacuje svoje JA. “Pop treba biti uzbudljiv poput muzike T-Rexa ili The Clasha. Danas ima mnogo dosadnih instant izvođača, koji pevaju a ništa ne govore. Barem ne mojoj generaciji“, izjavljuje već nakon prvog albuma.

lily allen Who Run the World: Lily Allen

Njen drugi album kritikuje rasizam, predrasude, tamnu stranu poznatih, potrošačku maniju, zavisnost od droga, mušku glupost, rušenje “Bliznakinja“…

I don’t know what’s right and what’s real anymore
I don’t know how I’m meant to feel anymore
When do you think it will all become clear?
‘Cause I’m being taken over by the fear.

Skandalozna. U drugom albumu “It’s Not Me, It’s You“ oseća se uticaj elektropopa, ska i rege muzike. Hitovi novog albuma su “The Fear“, “Not Fair“, “22“, a posebnu kontroverzu izazvala je pesma “F**k You“ čiji je naslov na jednom koncertu u Los Anđelesu posvetila bivšem američkom predsedniku. Lili tvrdi da generalno stihovi te pesme ne moraju biti posvećeni nekome posebno i poručila: “Mi smo omladina, mi možemo stvoriti kul budućnost, to je do nas. Postanite zeleni i hejtujte“.

Lili je 2009. godine nastupala na našem muzičkom festivalu “Exit“. Svojim glasom i pojavom pobrala je samo aplauze.

Svestrana. Osim uspeha na muzičkoj sceni, dizajnirala je liniju haljina i cipela pod imenom “Lily Loves“ i ima svoju emisiju na BBC-u “Lily Allen and Friends“.

Osećajna. Nakon gubitka koleginice Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) napisala je: “It’s just beyond sad, there’s nothing else to say. She was such a lost soul, may she rest in peace.

lily allen at her wedding pic rex image 2 801628822 Who Run the World: Lily Allen

“Želim stvarno uzbudljivih 10 do 15 godina, a onda da se udam za nekoga sa dovoljno novca, da nabavimo kuću na selu i imamo decu“, izjavila je jednom prilikom. Ostvarilo se.

Porodična. Lili se udala i rodila ćerku.

Ni to nije sve, Lili ima tek 26 godina.


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Comments