Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Ako vaše telo reaguje kao kod većine žena, čak i pre nego što dođu “oni dani” u mesecu, vaš menstrualni ciklus voli da se ispoljava na najrazličitije načine – preko fizičkih do najneobičnijih mentalnih simptoma. Naravno, ne možete za svaku i najmanju nervozu okriviti PMS, ali evo koje simptome definitivno možete svaliti na predmenstrualni period.

pms Za šta sve možete da okrivite PMS

Nespretniji ste nego obično

Brojni ginekolozi tvrde da u ovom periodu visok nivo estrogena dovodi do toga da jetra luči hormone koji izazivaju zadržavanje vode u telu, što utiče na mozak tako da se ne brine baš najbolje o vašoj ravnoteži.

Ne možete da živite bez čipsa i sladoleda

pms3 Za šta sve možete da okrivite PMS

Iako se uvek trudite da se hranite zdravo, tokom PMS-a odjednom ne možete da se setite vaših motiva za to. Prosto, džank fud iznenadno postaje previše primamljiv, toliko da dovodi u pitanje sve vaše prethodne odluke o ishrani. Kada uđete u ove faze morate se setiti da je to samo posledica trenutnog stanja vašeg tela, i morate ga pobediti.

Nesanica

Dan pre menstruacije, nivo estrogena je niži, što može izazvati nagle napade toplote i nervozu. Ovo je direktno povezano sa nemirnim i neprospavanim noćima.

Iznenada depresija

Iako nemate dijagnostifikovanu depresiju, tokom PMS-a se možete osećati kao da odjednom ništa ne izgleda dobro i ne možete da se obradujete ni zbog čega. Uzrok ovome su nagle fluktuacije estrogena u ovom periodu, koje izazivaju izražene promene raspoloženja.

Bol je izraženija

Iako naučnici nemaju adekvatno objašnjenje za ovo, smatra se da su receptori za bol osetljiviji u nedelji pre i tokom menstruacije, pa je preporučljivo izbeći ovaj period ako želite da, na primer, odete na depilaciju.

Dekoncentrisani ste

pms 1 Za šta sve možete da okrivite PMS

Fokusiranje na poslovne obaveze odjednom postaje daleko teže nego obično. Ovo se dešava jer ciklus remeti rad vaših neurotransmitera, i vaša pažnja postaje kratkotrajna i rasuta na različite stvari. U ovom periodu, pokušajte da otklonite sve distrakcije dok radite. Isključite muziku i pokušajte da se nekako isključite i iz uobičajene kancelarijske “graje”.

Jasna Stanić

 

 

Editors choice