Verovatno ne postoji bolji osećaj od onog kada znaš da je vikend blizu i da ga bez griže savesti možeš provesti “razvlačeći” se po krevetu gledajući omiljene filmove – zapravo, to i planiraš da uradiš! Lično, moj idealan vikend u ovakvoj režiji podrazumevao bi nenapuštanje kuće duže od 48 sati, naručivanje dostave, pijuckanje vina, maskice za lice i kosu… Jednostavno sve ono što mi preko radne nedelje nedostaje da se sebično posvetim sebi.

A izbor filmova? Pa, ukoliko izostavim one koje sam gledao do sada nebrojeno puta, svoju #mustwatch listu volim da osvežim zanimljivim filmom – o modi! Ne postoji bolji način da dobiješ makar i mali uvid u modnu industriju nego kada se opustiš u svojoj dnevnoj sobi i gledaš neki od mnogih dokumentarnih modnih filmova. U njima možeš da saznaš šta od kreacija na kraju završi na modnoj pisti i shvatiš da postoji zapravo jako dug proces razmišljanja i odlučivanja zašto je baš taj odevni komad dobio svojih pet minuta na nekoj reviji, a ne neki drugi. Ovakvi filmovi daju uvid u vezu između modne industrije i njenih fanova, a često ponude i redak pogled na ono što se dešava iza scene.

U nastavku izdvajamo filmove koji se fokusiraju na to da modne trenutke proživite mnogo emotivnije, naročito one revolucionarne koji se dešavaju samo jednom i nikad više. Ovakvi filmovi su unikatni alat koji nam pomaže da razumemo malo bolje modnu industriju i kako stvari zaista funkcionišu kada se sva ta sjajna svetla ugase. Mnogi od ovih filmova nam daju i uvid u to kako su stvorene neke od najlepših modnih kolekcija ikad.

Sada kada stižemo do tog trenutka kada je leto skoro pa gotovo, a nije nam još počela ta divna jesen, deluje kao da je savršeno vreme da se posvetimo svim ovim prelepim modnim dokumentarcima kako bismo odmorili mozak od svega onoga što se dešava oko nas. Naruči pizzu, spremi vino i uživaj u nekom od ovih filmova.

FRANCA, CHAOS & CREATION (2016)

Od trenutka kada je Franca Sozzani došla na čelo Vogue Italia 1988. godine pa sve do njene smrti 2016. godine, ona je odbijala ideju da radi samo konvencionalne naslovne strane i editorijale. Poznata je bila po tome što je rušila svaku granicu koju su želeli da joj postave, naročito u konverzacijama o modi. Ona je uvek imala jak stav koji nije mogao da poljulja niko na ovom svetu ni sekunde. Otvoreno je podsticala da se priča o nasilju u porodici kako bi se ono i sprečilo, a isto tako se i borila protiv korišćenja narkotika u modnoj industriji, što ju je činilo kontroverznom u očima posmatrača. Godine kada je preminula, njen sin Francesco Carrozzini je režirao dokumentarni film pod nazivom Franca, Chaos & Creation. U filmu su otkrivene mnoge emocije ove sad već legendarne italijanske urednice. Ujedno i priča o svom odrastanju, životu pre Vogue Italia, kao i kreativnosti koja joj je dolazila u nekim od njenih najboljih momenata u karijeri, što je bilo odraženo na mnoge naslovne strane ovog magazina. To uključuje i naslovnu stranu iz 2008. godine, takođe poznatu kao Black Issue.

MCQUEEN (2018)

Iako je Lee McQueen živeo samo četrdeset i pet godina, uspeo je da kompletnu modnu industriju poremeti sa svojim dramatičnim i kontroverznim revijama, što je nateralo sve dizajnere da postanu inovativniji drastično brzo u svojim kolekcijama. U filmu McQueen možemo da vidimo materijal koji nam daje uvid u ono što se dešavalo iza zavesa njegovih revija; u njemu ovaj dizajner iz Londona diskutuje o motivima koji su inspirisali njegovu kolekciju, a navodi i činjenicu da mu nije u interesu da bude “fin“. “Ne želim da vam bilo koja moja revija daje osećaj kao da ste upravo završili nedeljni ručak. Želim da se svi na mojim revijama osećaju ushićeno”, izjavio je ovaj dizajner jednom prilikom. Ovaj film je to zaista savršeno provukao kao jednu umetničku notu ovog genija. Režiseri filma Ian Bonhôte Peter Ettedgui su uspeli da magično skrenu pažnju na autentičnost ovog dizajnera, tako što su isticali zašto čak i danas, deset godina nakon njegove smrti, on i dalje važi za jednog od najuticajnijih modnih ljudi koji su ikad šetali ovom planetom.

DRIES (2017)

Kao jedan od ključnih poznatih dizajnera iz Antwerpa, pored Ann Demeulemeester Walter Van Beirendoncka, Dries Van Noten je jedan od retkih modnih zanatlija. Stoga, film iz 2017. godine nosi jednostavno naziv po njemu, a režirao ga je Reiner Holzemer. Ovaj režiser je hteo da prikaže potpuno drugu stranu dizajnera, onu manje poznatu javnosti. U dokumentarcu on diskutuje o njegovim trijumfima, kao i padovima u karijeri. Film takođe prikazuje i Van Notena u njegovom radnom prostoru, dok je spremao da predstavi svoju AW16 kolekciju u Operi Garnier Parizu. Ono što još možemo da vidimo u ovom dokumentarnom filmu je i to kako ovaj dizajner uživa u miru i tišini dok se bavi baštovanstvom u svom prelepom domu, koji je smešten u okolini glavnog grada Belgije, a kuća je izolovana prirodom.

CATWALK (1995)

Kada pričamo o modi devedesetih, uvek se setimo mode koja je bila over-the topmnogo drame i naravno tu je i prvo brendovanje supermodela u modnoj industriji. Ovaj dokumentarac je režirao Robert Leacock, a film Catwalk prati supermodela Christy Turlington kako se kreće kroz Njujork, Milan Pariz, dok juri na kastinge, fitinge i revije u toku sezone proleće/leto 1994. Za vreme trajanja dokumentarnog filma, Turlingtonova priča kako je započela karijeru i kakvo iskustvo je imala sa modnom industrijom. Takođe se pojavljuju mlade Kate Moss, Naomi Campbell, Carla Bruni i fantastični John Galliano. Ovaj film daje pomalo old-school osećaj jer je urađen u crno-beloj varijanti, što daje dodatne nostalgične emocije i čini ovaj film savršenim za gledanje ovog vikenda.

Comments