Prijateljstvo između muškarca i žene može da postoji. Pustite šta kažu časopisi, ogorčeni starci i poludele tetke. Vukodlak i vampirica znaju najbolje! Evo, baš juče jedna čitateljka zamolila je da napišemo nešto na temu “ljubavi koja se rađa iz prijateljstva”, jer joj je neophodan savet.

Stoga ćemo najpre da definišemo šta znači prijatelj, pa će se, valjda, naša čitateljka naći u ovim redovima. Ako i ne, bar će se zabaviti.

Poznanik – to je ono kao “prijatelj” na Facebooku, dakle, bilo ko koga poznajete. Pretpostavljamo da mlada dama ne misli na ovu vrstu odnosa, pa idemo dalje.

Pobratim/Posestrima – to je kad se zakunete na bratstvo i sestrinstvo, ono oboje ste u tajnom društvu ili ste sekli vene pa mešali krv (osim što je bljak, vrlo je opasno!). Ukoliko se zaljubite u pobratima ili posestrimu, čeka vas sedam paklova i štatijaznam, ali sve mi se čini da našoj čitateljki mladi gospodin nije pobratim.

Kamarad – to je ono kad ste zajedno u Partiji ili ste saborci na barikadama. No, kako odavno nema kamaradskih partija, a i revolucije nešto jenjavaju, čisto sumnjam da našu čitateljku muči to što je drug X uzoran pionir, a ona se snebiva da ga coki, jer bi mu to skrenulo misli sa puta revolucije.

Suparnik – ovo je čest slučaj. Zajedno radite u firmi ili se u školi takmičite ko će dublje da se ušlihta profesorima. I onda taj što ga ne voliš, ne podnosiš, stalno ti je u mislima i podsvesno ga u stvari zavoliš, a onda on to nanjuši, pa te još i muva da bi te navukao na tanak led. Baš kad otvoriš srce i poveruješ mu, a on te izda i još te izblamira ili uvali u nevolju. Dakle, nemoj da voliš one što te mrze, to je zamka.

Izmišljeni prijatelj – nemam komentar. Mada, veza sa izmišljenim, ali vernim prijateljem može biti bolja od veze sa stvarnim, ali prevrtljivim.

Internetski prijatelj – to je malo bolje od izmišljenog prijatelja. Sve se dešava kao da je pravo, samo što je on, u stvari, deda sa Novog Zelanda, koji te zamišlja dok zaskače svoje ovce, tako da – ne preporučujemo.

Duhovni prijatelj – onaj koji pruža utehu u trenucima teškoće. Na primer, ugine ti omiljena ribica, a on prileti da te obgrli i podseti kako ćemo svi jednog dana umreti, pa ne treba da kmeziš za gupikom, kojih možeš da kupiš tuce u najbližoj prodavnici živuljki. Čak i da je tako niskog reda, nije fora da se trljaš o duhovnog prijatelja, tim pre ako stvarno nosi mantiju ili je profi utešitelj. Osim paklova, može da te dočeka ‘ladan tuš odbijanja, još da ispadneš dronfulja što zloupotrebljavaš njegovu svetu dužnost.

Dopisni prijatelj – slično kao internetski, samo što šaljete pisma jedno drugom, pa dok dođe do pitanja ‘oćemo li u krevet, već je prošlo 100 godina i zaboravili ste šta se u tom krevetu radi…

Savezništvo – sve češća pojava u društvu. Posebno na poslu. Sklopiš sa tipom sporazum o nenapadanju ili se dopunjavate u veštinama i znanjima, pa onda žarite i palite preduzećem. Nema seksa, nema emocija, jer vi ste kao Nik Sloter i Silvi Žirar, kao Molder i Skali, nemate vremena za osećajnost, jer opasnost vreba sa svih strana. Ako se zaljubite u ovakvog partnera, osudili ste oboje na propast. Još gore, ako on pristane, znači da je vašem savezu došao kraj, pa dajte nogama vetra i sprašite što dalje.

Otvorena veza – ovo je prilično bizaran fazon kad dvoje koji su zvanično povezani, npr. dečko i devojka, muž i žena, sklope dogovor da će da se ponašaju kao da su solo – a u stvari će i dalje da rade koješta zajedno, uglavnom ono što proističe iz definicije savezništva, npr. da se zajedno hrane, žive u istom stanu. Ali nekako osećam da ovo nije slučaj koji muči našu čitateljku.

Opuštena veza – što bi rekli, prijatelji koji se tu i tamo… jelte… pomognu jedno drugom. Da bi ova vrsta prijateljstva delovala, neophodno je da postoji prethodni dogovor. Jer ako vi njemu date, a on vas kulira, ili on vama da, a vi njega kulirate, to onda nije odnos nego neko nekog tu jebe, s oproštenjem. S obzirom na to da ovakav odnos i nije zapravo prijateljstvo nego seksanje, idemo dalje.

Najbolji prijatelj – E, dolazimo do klizavog terena. Ako vam je neko najbolji prijatelj. Znači da vam je pre toga bio poznanik, pa drugar. U tim stadijumima muško-ženskog odnosa nema neprilika. Ili blesne varnica, pa onda to što ste bili drugari, puj pike ne važi, već postaje priča o tome kako ste se upoznali. Ili ima vatre, ali nije obostrana.

Ako je on vas iskulirao, male su šanse da ste ostali u dodiru, a još manje da ste ostali prijatelji, pa još i najbolji. Češći je slučaj da je on navaljivao, vi ste ga iskulirali, pa onda da mu ne bi propao uložen trud, ostali ste drugari, prijatelji i, mic po mic, najbolji. Upravo tu leži koren legende o tome da između muškaraca i žena nema prijateljstva, jer kad se najmanje nadate, vaš najbolji prijatelj izvuče svog “prijatelja” ubeđen da je dočekao trenutak kada ćete se kresnuti. Ili njemu naglo krene u životu, taman se skrasi sa nekom pristojnom curom, a vi dobijete napad ljubomorne zaljubljenosti i mučenik se nađe razapet između dosadne, ali stabilne veze i vatrene strasti sa ljubavlju kojom je bio opsednut i koju je predugo čekao. Kako god okreneš, ovi slučajevi malo imaju veze sa ljubavlju, a više sa tim da je on dripac, a vi kučka. Tako da čim primetite da se zaljubljujete u najboljeg prijatelja zveknite sebi dva-tri šamara ukoliko nećete da se igrate kučke. Ili se gromko nasmejte i spremite za vrelu igru zavođenja u kojoj će biti sprženih srdaca.

E, a gde je tu srećan svršetak?

Pa, muškarci i žene mogu biti zaista pravi prijatelji ukoliko rade nešto zajedno. Dakle, ukoliko imaju jednu vezivnu tačku koja ih spaja, a da to nije puko poznanstvo. Što je ta spojna tačka ozbiljnija, to su izgledi za uspešno prijateljstvo veći. Na primer, ukoliko se zajedno opijate po kafanama, računajte da vam prijateljstvo neće dugo trajati, kad-tad ćete se po’vatati. I to je u redu. Ukoliko zajedno radite na mapiranju gena ili otkrivanju Hiksovog bozona, sva je prilika da ćete se suzdržati od misli o vatanju. Bar neko vreme.

Stoga, ukoliko si se zaljubila u bliskog saradnika, prijatelja iz bridž kluba ili na radnoj akciji, to je ok. Ima šanse da se među vama izrodi čvrsta veza. Uostalom, tako po 100 godina traju brakovi sklopljeni u folklornoj sekciji, na horu, među članovima benda, pozorišne trupe ili između lekara i sestara klinike “Švarcvald”.

A dešava se i ono da se dvoje upoznaju, ostanu u dodiru, postanu drugari, pa onda sve bliži i bliži. Nisu odmah pokušali da stupe u romantičnu vezu iz kojekakvih razloga (možda su oboje stidljivi, možda su oboje bili u vezama u tom trenutku, možda im nije palo na pamet). I tako vreme teče, njihova osećanja su sve snažnija i na kraju priznaju jedno drugom da su puni ljubavi one vrste koja se iskazuje razmenom telesnih tečnosti.

Zaključak je, šta god vam mi budemo rekli, vi ćete klimnuti glavom i hrabro nastaviti putem sopstvenih grešaka. Tako i treba da bude.


Vukodlak i vampirica su par iz snova koji se juri po krovovima velegrada posmatrajući vas dok spavate ili divljate po klubovima. Oslanjaju se na svoje super-moći i s obzirom na to da su zveri, baš ih briga – sve će vam kazati u lice.

Comments