Vitamin C u poslednje vreme dominira rutinom nege kože, ali uprkos tome što je stekao ogromnu popularnost, sastojak je prošao komplikovano putovanje u segmentu lepote. Ne prija svima – zato je dobro znati koje su zamene za vitamin C, ukoliko ovaj sastojak nije pogodan za vašu kožu.

Osetljivi tipovi kože često se nađu u sukobu sa vitaminom C zahvaljujući nekim njegovim nestabilnim elementima. Pošto upotreba vitamina C nije idealna za sve, navodimo neke od najboljih alternativa koje preporučuju dermatolozi.

Evo koji su to sastojci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katie Kugis (@katiekugis)

Zamene za vitamin C

Vitamin C je važan u nezi kože zbog njegovih antioksidativnih svojstava, sposobnosti da podstakne proizvodnju kolagena i njegove uloge u posvetljavanju tena. Međutim, ne mogu svi tolerisati vitamin C, posebno oni sa osetljivom kožom, jer ponekad može izazvati iritaciju, crvenilo ili osećaj peckanja.

Na sreću, nekoliko efikasnih alternativa vitaminu C može pružiti slične prednosti bez potencijala za iritaciju. Evo nekih preporuka:

Niacinamid (Vitamin B3)

Niacinamid je nežan, ali moćan sastojak koji može pomoći u poboljšanju teksture kože, smanjenju pojave pora i osvetljavanju tamnih fleka. Takođe je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima, što ga čini pogodnim za one sa osetljivom kožom ili stanjima kao što je rozacea.

Bakučiol

Dobijen iz semena biljke Psoralea Corilifolia, bakučiol se često naziva prirodnom alternativom retinolu. Pokazalo se da poboljšava elastičnost kože, smanjuje fine linije i bore i ujednačava ton kože bez izazivanja iritacije koja se često povezuje sa retinolom.

Alfa-arbutin

Ovo je stabilan i efikasan oblik arbutina, prirodnog izbeljivača kože dobijenog iz biljaka medveđeg grožđa. Alfa-arbutin deluje tako što inhibira proizvodnju melanina, koji može pomoći u izbledenju tamnih mrlja i hiperpigmentacije.

Ferulna kiselina

Iako se često koristi u kombinaciji sa vitaminom C, ferulna kiselina je sama po sebi moćan antioksidans. Može pomoći u zaštiti kože od oštećenja životne sredine, smanjiti znake starenja i poboljšati efikasnost drugih sastojaka za negu kože.

Madekasozid

Dobijen od biljke Centella Asiatica, madekasozid je poznat po svojim umirujućim i lekovitim svojstvima. Posebno je koristan za osetljivu kožu, pomaže u smirivanju iritacije i crvenila, a istovremeno podstiče regeneraciju kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katie Kugis (@katiekugis)

Resveratrol

Resveratrol je moćan antioksidans koji se nalazi u crvenom grožđu, bobicama i određenim biljkama. Pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, štiti od UV oštećenja i ima svojstva koja deluju protiv starenja kože. Resveratrol nudi antioksidativne prednosti slične vitaminu C, ali može biti manje iritantan za osetljivu kožu. Može pomoći u borbi protiv stresora iz okoline i održati opšte zdravlje kože bez rizika od osetljivosti.

Ekstrakt zelenog čaja

Ekstrakt zelenog čaja je bogat polifenolima, posebno epigalokatehin galatom (EGCG), a poseduje snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Pomaže u smirivanju kože, smanjenju crvenila i zaštiti od oštećenja iz životne sredine. Ekstrakt zelenog čaja može da pruži antioksidativnu zaštitu i umiruje bez iritacije, što ga čini odličnom opcijom za osobe sa osetljivom kožom koje žele da poboljšaju svoju rutinu nege kože.

Ekstrakt korena sladića

Ekstrakt korena sladića sadrži jedinjenja kao što je glabridin koji imaju svojstva za posvetljivanje kože i antiinflamatorna svojstva. Pomaže da se ujednači ton kože, smanji crvenilo i umiruje osetljiva koža. Ekstrakt korena sladića može biti efikasna alternativa vitaminu C za rešavanje hiperpigmentacije. Nežan je za kožu i pogodan za one koji imaju problema sa osetljivošću.

Pročitajte i ovo: Noćna skincare rutina koja kožu obnavlja dok spavate

Naslovna fotografija: instagram.com/katiekugis

Božica Luković

Comments