Pablo Pikaso (Pablo Picasso) je bio španski umetnik, koji je odmicao daleko ispred svog vremena. On je i u osamdesetoj godini slikao sa energijom mladića. Bojao se jedino smrti i zato je govorio: “Za sutra ostavi samo ono što želiš ostaviti nedovršenim, ako umreš”.

Puno ime i prezime ovog slikara je Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Cito Ruíz y Picasso. Ime je dobio po različitim rođacima i svecima, a prezime Pikaso je preuzeo od majke.

Kada se rodio, babica ga je proglasila mrtvim. Spasio ga je ujak, po profesiji doktor koji mu je dunuo dim cigarete u lice.

Prva reč koju je izgovorio je bila “piz”, od “lápiz”, što je španska reč koja označava olovku.

Slika12 Zanimljive činjenice: Pablo Picasso

Umetnost je laž, koja nas nagoni da uvidimo istinu

Za crteže je počeo da se interesuje oko jedanaeste godine, pod uticajem oca. Već sa trinaest godina je imao prvu izložbu.

U školi nije podnosio disciplinu, pa su ga često kažnjavali. Pikaso je pisao: “ Zatvarali su me u malu sobu sa belim zidovima i klupom, na kojoj sam mogao da sedim. Bilo je sjajno tamo, jer sam u miru mogao da slikam po zidovima”.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, naslikao je oko 13 500 slika, 100 000 grafika, 34 000 ilustracija za knjige i stvorio je oko 300 skulptura.

Uz Žorža Braka (Georges Braque) jedan je od osnivača umetničkog pravca kubizam.

Godine 1911. kada je Mona Liza (Mona Lisa) ukradena iz Luvra, Apoliner (Guillame Apollinare) je optužio Pikasa za krađu. Policija ga je privela, saslušala i pustila na slobodu.

Pikaso je imao buran i neobičan život, posebno kada su njegove ljubavne veze u pitanju. Žene su mu bile najveća inspiracija. Svaki njegov model, je pre ili kasnije završio u Pikasovom krevetu.

Slika21 Zanimljive činjenice: Pablo Picasso

Pikasove muze

Ženio se dva puta, ali je imao brojne ljubavnice. Imao je četvoro dece, a poslednje dete je dobio u šezdeset i osmoj godini života.

Njegova prva ljubav je bila Fernanda Olivije (Fernanda Olivier) koja je 1903. godine ušla u Pikasov studio, kako bi se sklonila od kiše i tu je i ostala sve do 1912. godine. Pikaso je naslikao oko 60 Fernandinih portreta.

Posle Fernande, Pikaso se ženi balerinom Olgom Hohlovom (Óльга Хóхлова). Sa Olgom je Pikaso dobio sina, ali se razveo od nje posle 16 godina braka. Tada su ga zanele obline Mari- Tereze Valter (Marie- Thérèse Walter), sedamnaestogodišnjakinje koja mu je rodila ćerku.

Kada je upoznao Doru Mar (Teodora Marković) umetnicu koja se bavila fotografijom i koja je francusko- hrvatskog porekla, već mu je dosadila Mari- Tereza. Pikaso je organizovao da se dve rivalke sretnu u studiju. Njihovu vrisku i tuču pamti kao jedan od najlepših trenutaka u svom životu.

Fransoaz Žilo (Franҫoise Gilot) je bila skoro četrdeset godina mlađa od Pikasa. Rodila mu je dvoje dece i jedina je od svih njegovih žena, koja ga je ostavila. Pikaso je tada vikao za njom: “Ni jedna žena ne napušta čoveka kao što sam ja”. Napisala je knjigu “Život sa Pikasom”, koja je postala bestseler. Pikasa je opisala kao “indiferentnog prema drugima i previše uverenog u svoju vrednost”.

Žaklina Rok ( Jacqueline Roque) je Pikasova poslednja ljubav i druga žena. Naslikao je oko 400 Žaklininih portreta.

Slika31 Zanimljive činjenice: Pablo Picasso

Na aukciji u Njujorku 2010. godine, Pikasova slika “Akt, zeleno lišće i bista” je prodata za 106, 5 miliona dolara

Izložba u Luvru 1971. godine, priređena je u čast njegovog devedesetog rođendana. Pre njega ni jedan živi umetnik nije imao svoju izložbu u ovom muzeju. Preminuo je dve godine posle toga.

Prema prošlogodišnjim istraživanjima, Pikaso je umetnik čije su se slike najviše krale- čak 1147 slika.

Trinaest nepoznatih skica za portrete, više od šezdeset godina, su stajale u knjizi pesnika Gongore (Luisa de Góngore), koju je Pikaso poklonio ljubavnici Dori Mar.

Izvor fotografija: telegraph.co.uk, conteart.com, emptykingdom.com, blogspot.com, Picasso-pablo.ru, picassolive.ru, francoisegilot.com


Tijana Banović je apsolvent srpske književnosti i jezika. U sebi skriva Petra Pana koji ne želi da odraste, koji bi samo da leti. Za svaki lonac ima odgovarajući poklopac.

Comments