Iako je prošlo dvadeset i četiri godine od smrti Salvadora Dalija (Salvador Felipe Jacinto Dalí Domènechi) njegova ličnost i umetnost ne prestaju da intrigiraju i danas. Jedan od najznačajnijih umetnika XX veka bio je nadrealistički slikar, pisac, vajar, scenograf i glumac. Predstavljamo vam najluđe i najinteresantnije činjenice iz Dalijevog života.

Slika 187 Zanimljive činjenice: Salvador Dalí

Svako jutro kada se probudim osećam neopisivo zadovoljstvo što sam Salvador Dali i pitam se kakve ću predivne stvari danas napraviti

U svom dnevniku je već sa šesnaest godina napisao: “Biću genije i ceo svet će mi se diviti. Možda ću biti potcenjen i loše shavćen, ali biću veličanstveni genije, u to sam siguran”.

Izbačen je sa Akademije lepih umetnosti neposredno pred diplomski. Izjavio je da na fakultetu niko nije dovoljno kompetentan da ga oceni.

Godine 1936. Dali je učestvovao na Međunarodnoj Londonskoj nadrealističkoj izložbi, na kojoj je govor održao u ronilačkom odelu. Hteo je da pokaže da “zaranja duboko u ljudski um”. Na podijum je doveo i dva ruska hrta.

Među prvima je uveo holografiju u umetnost. Veliki broj njegovih dela sadrži optičke iluzije.

Imao je brkove po ugledu na španskog slikara Dijega Valaskeza (Diego Valázqueza). Daliju su brkovi služili kao antene za komunikaciju sa vanzemaljcima.

Neki tvrde da svaki genije malo spava. Salvador Dali je imao običaj da zadrema na svojoj fotelji sa srebrnom kašikom u ruci. Čim bi zaspao kašika bi pala na pod i probudila bi ga, a on bi ustajao svež i oran za rad.

Kada ga je umetnik Pol Elijar (Paule Eluardo) pozvao da naslika portret njegove žene, on se zaljubio u nju. Gala (Elena Ivanovna Daikonova Gala) je bila jedanaest godina starija od Dalija. Ruska emigrantkinja mu je ubrzo postala žena. Gala je Daliju bila prijatelj, muza, ljubavnica, model i poslovni agent. Ona je najbolje umela da procenjuje njegove slike.

Slika210 Zanimljive činjenice: Salvador Dalí

Uglavnom sa tvojom krvlju, Gala, slikam svoje slike

Dali je Gali kupio zamak Pubol, u kome će kasnije biti sahranjena.

Andre Breton (André Breton) je Daliju dao nadimak “Avida dollares” koji u bukvalnom prevodu znači “pohlepan za dolarima”. Breton ga je smatrao majstorom egzibicionizma i “samoreklamerstva”. Dali je bio omiljen u svetu advertajzinga. Njegov lik je korišćen za reklamiranje mnogobrojinih proizvoda. Neki tvrde da je bolje umeo da proda sebe, nego svoje slike.

Dali je jedan je od retkih umetnika, koji je imao dva muzeja za života- u Figuerasu i na Floridi. Muzej na Floridi je osnovao kolekcionar Dalijevih dela. U muzeju u Figuerasu se čuva Dalijeva kolekcija životinjskog izmeta.

Slika311 Zanimljive činjenice: Salvador Dalí

Dalijev muzej u Figuerasu, Španija

Kada je Dali prvi put došao u Pariz, odmah je posetio Pabla Pikasa (Pablo Picasso). Pri upoznavanju mu je rekao: “Velika je čast upoznati vas, čak nisam otišao u Luvr. Prvo sam došao vas da vidim”. Pikaso mu je na ovo odgovorio: “Dobro ste učinili”.

Sa suprugom Galom je često šetao ulicama Madrida, Pariza i Londona, obučen u različite kostime. Nekada je Gala bila i gola.

Pored slikanja, bavio se i dizajnom. Kreirao je prvi logo za lizalicu Chupa chups, a dizajnirao je za Eurosong  koji se održavao u Madridu 1969. godine.

Godine 1982.  kralj Huan Karlos I (Juan Carlos I) ga imenuje markizom od Pubola. Te iste godine umire Dalijeva voljena Gala. Posle njene smrti je izgubio želju za životom i više puta je pokušavao da se ubije.

Neki biografi navode kako su Dalija poslednjih godina života njegovi čuvari primoravali da potpisuje prazna platna. Trgovci umetninama su oprezni zbog ove činjenice.

Salvador Dali je umro 1989. godine dok je slušao operu “Tristan i Izolda”. Pokopan je u svom Teatro-muzeju u Figuerasu, a svoje bogatstvo je ostavio Španiji.

Izvor fotografija: picstopin.com, theworldeffect.com, novosti.rs, portalsatuva.com


Tijana Banović je apsolvent srpske književnosti i jezika. U sebi skriva Petra Pana koji ne želi da odraste, koji bi samo da leti. Za svaki lonac ima odgovarajući poklopac.

Comments