Date nekome šansu, izađete par puta, čak mu date i broj telefona i date sebi fore da vidite hoće li vas nečim privući. Znate vi unapred da to nema mnogo smisla, ali prosto, spremni ste da nekoga uvažite i pružite mu šansu. A kad taj neko pomisli da ima šanse, u šta ste ga svojim uvažavanjem uverili, teško mu je da shvati najobičniju istinu – da se nije našao u poziciji da iskoristi šansu, jer vam se ne sviđa.

U želji da ne ispadnemo površni i odbacimo nekoga i bez pokušaja da sagledamo šta ima u glavi i u srcu, svojim davanjem šanse umemo da probudimo zver. Da damo dozvolu onome kome smo dali šansu da i glavom i srcem dokaže da tu nema mnogo čega, a da ima onoga što vam uopšte nikako nije potrebno.

large6 Žao mi je srećo: Ne sviđaš mi se dovoljno

Davanje šanse, onaj drugi ume da protumači kao davanje prava. I da postane posesivan i opsesivan, računajući da je teren već njegov. U nekom trenutku, moraćete vrlo odrešito da se branite, da budete grubi, a možda čak i potražite nečiju zaštitu.

Možda će biti dovoljno da bez ulepšavanja kažete kako stvari stoje i da zahtevate da vas ostavi na miru. Nije lako izgovoriti htela sam malo da te upoznam, da vidim kako se osećam pored tebe i da li ćeš me zainteresovati, ali vidim da to nikuda ne vodi, ne sviđaš mi se dovoljno i ne osećam se prijatno. U stvari, nije lako jedino zato što je druga strana onda uvređena i zatečena i reaguje na dva načina, ili uopšte ne prihvata to što ste rekli i uporno nastavlja da se “udvara” ili se uvredi i postane neprijatna.

Možda je savršeno glupo davati šansu nekome ko vam se na prvi pogled ne sviđa. Ali ako su svi oni koji su vam se sviđali ispali bezveznjakovići, onda nije.

Možda će vam se neko dopasti kad ga bolje upoznate. A nije potrebno mnogo mudrosti da odmah procenite kome treba da date šansu. Ako vam se dopada kako razgovara sa vama, ako ima duha i ume da vas nasmeje, a nije napadan, nego pristojan i kulturan, onda treba da mu date šansu iako vam se nešto baš i ne sviđa.

Možda uspete da prevaziđete ograničenje svog tipa, naročito ako imate motiv u svesti da su svi vaši tipovi bili debili.

Previše možda, ali zašto bismo pitanja srca i duše prepustili hemiji, koja nas je izneverila milion puta do sada? U toj rešenosti, daćemo šansu i onima koji baš i nisu neki kandidati ni po kakvim kriterijumima, ali, hej, zašto bi nas ograničavali kriterijumi?

Valjda uvek možemo da kažemo onome ko nam se ne sviđa dovoljno, da nam se ne sviđa dovoljno.

Izvor fotografija: weheartit.com

Aleksina Đorđević

Comments