Vaš dečko ima sestru, a vi ste jedinica i oduvek ste želeli da imate sestru – eto prilike! Možete razviti bliskost da i zaova može postati vaša najbolja prijateljica, van svih klišea. Možda ste u položaju da uspostavite odnos sa ženom svog voljenog brata – i tada ste vi ta zaova, koja treba da vodi računa šta govori.

Evo šta zaova nikada ne bi trebalo da kaže snaji

„Moj brat zapravo više voli jaja na oko, nego kajganu.“

Zaova ovim podseća snaju da duže i bolje od nje poznaje njenog supruga. Ovakvi komentari su prilično jezivi (brat je odrastao čovek, može i sam da spremi jaja, onako kako najviše voli), ali i potkopavajući. Snaja može biti u iskušenju da odgovori nešto nadmeno, u stilu – oh, ali ja pripremam kajganu kao u onom hotelu gde smo doručkovali na letovanju – rekao je da su to najbolje spremljena jaja, koja je ikad jeo – i tako se osnažuje stereotip, a narušava odnos. Ako je vaša zaova sklona ovakvim komentarima, ignorišite ih, ili se samo nasmešite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

„Ne treba mi dozvola da vidim sopstvenog brata.“

Ali treba joj. Zaova nema nikakve povlastice, kada je u pitanju nenajavljeno upadanje u dom njenog brata i snaje. Mladi par svakako ima probleme ove vrste, verovatno sa svim članovima porodice i nalazi se u poziciji da (grubo) postavlja granice, jer se njegova privatnost (grubo) narušava. Ako ste u poziciji zaove, najavite svoju posetu, odnosno, pitajte da li je zgodno da svratite u određeno vreme, a ako ste u poziciji snaje, razradite sa svojim suprugom strategiju postavljanja granica rođacima – uključujući i zaovu. Možete im unapred naznačiti dane i termine kada mogu da vas posete i bez uvijanja reći da ostatak vremena želite da provodite sami.

Zaova ne bi trebalo da govori šta bi radila na mestu snaje

Komentari tipa „da sam se ja udala, ostala bih kod kuće, sa decom“, a snaja ne bi trebalo da reaguje na ovakve izjave ironično (a sigurno ima dovoljno materijala za sarkastične primedbe), već da se seti da ono što neka osoba govori odslikava samu tu osobu. Ako je zaova konkurentski i osuđivački raspoložena, to je zbog njene nesigurnosti i ljubomore, na koje snaja može odgovoriti umirujuće, nešto o tome koliko je njen brat ceni i voli. To može otopiti led oko njenog srca i dovesti do iskrenog zbližavanja.

Pročitajte i ovo: Jer mama zna najbolje: Svekrve i tašte

Zaova ne bi smela da isključuje snaju iz porodičnih okupljanja

Jedno je dogovor da brat i sestra (braća i sestre) izađu na piće, ili ručak, da bi se družili i negovali svoje odnose, a drugo je „nenamerno“ isključivanje koje zaova prijavljuje u poslednjem trenutku, u stilu „pa rezervisala sam mesta samo za nas“. To može biti nesvesno, ali namera da se snaja ponizi postoji, svesno ili nesvesno. U ovom slučaju potrebno je da snaja i zaova izađu na piće ili ručak i da otvoreno porazgovaraju o svom odnosu. Ne morate voleti novog člana porodice, ali ga morate poštovati.

„Sigurna si da je još jedna flaša vina na mestu, znaš kako loše podnosi piće?“

Ovakva izjava je snishodljiva, a ako je zaova zabrinuta za svog brata, trebalo bi da razgovara sa vama o tome i da izrazi svoju zabrinutost na diskretniji način. Ukoliko tako nešto kaže snaji, pred svojim bratom, snaja bi trebalo mudro da oćuti i pusti da njih dvoje reše tenziju, ovako ili onako.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

„Da li radite na tome da dobijete bebu?“

Čak i ako dolazi sa dobrog mesta (zaova jedva čeka da postane tetka), to je pitanje koje zadire u intimu, nametljivo je i neprikladno. Snaja može reći nešto kao „kada budemo imali šta da saopštimo porodici, znaćeš i ti“.

Zaova ne bi smela da izaziva ljubomoru snaje

„Srela sam tvoju bivšu pre neki dan, super izgleda i sama je“ – može zvučati kao spontano saopštavanje bratu nečeg čega se upravo setila, ali čak i ako nesvesno nastoji da izazove ljubomoru, trebalo bi da bude zaustavljena u tome. Snaja može reći da zna sve o bivšoj i o tome koliko su bili nesrećni zajedno. Porodični odnosi su dovoljno komplikovani i bez bockanja i lukavih podrivanja, ali svakome treba dati šansu i postaviti se pri tom zrelo i velikodušno.

Pročitajte i ovo: Stvari koje vaša svekrva nikad ne bi trebalo da vam kaže

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments