Svako želi da pronađe svoju srodnu dušu, potraga za ljubavlju je duboko u nama i ne možemo da je ignorišemo – barem ne dugo. Ali, da biste povećali svoje šanse da je zaista pronađete, ne treba da tragate van sebe, već u sebi – za sobom. Suština ljubavi je dostupna kada ste slobodni od svojih strahova, pogrešne percepcije, obrazaca i brige o tome šta bi trebalo da budete, kada ste ono što zaista jeste.

Susret sa srodnom dušom dešava se kada ste spremni, a to je deo na koji možete uticati. Možete se pripremiti. Kada sretenete srodnu dušu, a niste spremni za to, onda počinjete da sabotirate svoju vezu i proživljavate veoma bolna iskustva – pošto vam je to poznato, shvatate zašto je potrebno da se pripremite.

Razotkrijte svoje obrasce

Obrasci, to su modeli ponašanja, koje ste naučili, nasledili, kojima ste programirani i uslovljeni. Oni upravljaju vašim odlukama i reakcijama. Vaši promašaji u ljubavi verovatno su kreirani kroz obrasce nesigurnosti, neverovanja u sebe, nedostatka ljubavi prema sebi, u skladu sa modelima koje ste naučili odrastajući. Prepoznaćete ih po tome što vam se situacije ponavljaju – zaljubljujete se u isti tip osobe, koja u vama pokreće ista uverenja i zanos, koji završava bolnim razočaranjem i osećanjem da vas je neko ili nešto izdalo. Izdaju vas vaši obrasci, vaša uverenja o tome šta je ljubav i vaša odigravanja onoga što vam je u ljubavi poznato i poželjno, a što verovatno nema veze sa stvarnom, životnom ljubavlju. Preispitajte svoja uverenja, svoje istine, svoje načine, želje, reakcije, sagledajte obrazac po kome “nemate sreće u ljubavi” i shvatite da to nije vaša istina, nego vaš “program” koji možete da “reprogramirate”.

Upoznajte sebe

To je savet koji ste čuli i pročitali milion puta i već vam zvuči kao kliše. Ali, to je osnova. Morate temeljno upoznati sebe, svoje vrednosti, uverenja, potrebe, motive, svoje slabosti i ograničenja, svoje unutrašnje paradokse i ćorsokake. Samospoznajom osvajate svoju autentičnost, postajete ono što jeste, a to vam donosi sposobnost za stvarno partnerstvo. Ako ste zavisni od nečije ljubavi i odobravanja, ne možete održati integritet u vezi i donositi sopstvene odluke, niti istinski izaći u susret potrebama druge osobe – zavisnost je sebična.

Comments