Hot topics

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

U susret letovanju: Stvari koje obavezno treba da imaš u koferu

Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

Izražavanje zahvalnosti je povratna veza – kad nekome izrazimo zahvalnost, usmerimo pažnju na ono što ta osoba čini za nas, uvažimo i priznamo njenu brižnost, ljubaznost i predusretljivost, mi vidimo taj odnos kao vredan. Osećamo nam je osoba kojoj smo zahvalni važna i imamo želju da joj pomognemo i da joj uzvratimo. Mi to, naravno, znamo svesno i intelektualno, ali prilikom izražavanja zahvalnosti, to saznanje se ogleda na suptilnim nivoima, postaje deo naše podsvesti i boji i prožima sve emocije koje imamo prema toj osobi. Što češće izražavamo zahvalnost, to ćemo dublje osećati i više ceniti snagu veze koju imamo sa drugom osobom.

A povratna veza je u ovome – oni kojima izražavate zahvalnost, osećaju potrebu da uzvrate i tako se krug pozitivnosti zatvara. Primanje zahvalnosti izaziva želju za uzvraćanjem zahvalnosti, zahvalna osoba želi da učini nešto za osobu kojoj je zahvalna, a ona kojoj je upućena zahvalnost, želi da zahvali drugoj osobi što ceni njen trud i što je zahvalna.

Dakle, ako želite da učvrstite svoje bliske odnose, ili da izađete iz modela negativnosti, počnite da praktikujete izražavanje zahvalnosti. Izgradite krug poverenja, stabilnosti i pozitivnosti, tako što ćete vrednovati sve što druga osoba učini za vas, makar i najmanju sitnicu. Izrazite zahvalnost i kad primetite da se bliska osoba kontroliše i nastoji da ne radi ono što vas nervira i uznemirava – to je velika stvar i zaslužuje zahvalnost i poštovanje.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/lioninthewild

Brankica Milošević

Editors choice