Da li imate neke običaje i rituale koji ne pripadaju verskom svetu? Da li ste se nekada zapitali zašto nešto radite, a onda shvatili da to verovatno potiče iz vremena mnogo pre nastanka neke religije? Paganstvo je prvi oblik vereovanja u nešto. Čoveku nekada, kao i sada uostalom, trebalo je da pronađe neku svrhu života, da pronađe veru koja će ga podsticati da napreduje u životu, pa su praistorijski ljudi stvorili mnogobožačke religije i mnoge običaje uz njih, koje mi danas nazivamo paganskim. No, iako su nastali u vremenu kakvo ne možemo ni da zamislimo i vremenu koje je ogroman broj vekova za nama, paganski običaji su se zadržali, ne puštaju ni savremenog čoveka da ih se skroz odrekne. Ako mislite da niste neko ko neguje bar neki paganski običaj, varate se. Potrebno je samo da obratite pažnju i naći ćete bar jedan koji vam je postao svakodnevna navika.

Paganski običaju su nekada bili veoma surovi, pa su zahtevali bolne obrede i rituale, žrtvovanje životinja, što je svakako moderno doba promenilo. I danas su mnogi aktuelni, ali u modifikovanom obliku, sa nekom osnovom koja je ostala iz tih vremena. Međutim, ono što je najzanimljivije jeste to da je maj mesec koji obiluje paganskim običajima i obredima. Mnogi od njih zahtevaju i neke zavodljive i seksualne radnje, a evo nekoliko najzanimljivijih.

Zašto je maj NAJZAVODLJIVIJI mesec u godini Zašto je maj NAJZAVODLJIVIJI mesec u godini?

Bona Dea

Bona Dea naziv je za rimsku boginju nevinosti i plodnosti. Festival u njenu čast, ili kako bismo danas rekli dan koji se proslavljao u njeno ime je 1. maj kada se svi skupljaju kako bi prizvali njene moći. Međutim, ova boginja ima i malo političke istorije u prošlosti. Festivali i proslave u njenu čast bili su javni i podržani od strane države, jer se tako narod uveravao da će im biti bolje. No, uvek su postojala manje javna, privatna okupljanja koja su se organizovala radi rituala u njenu čast, koji su nešto drugačiji od onih javnih. Tokom decembra su se uvek održavale proslave u njeno ime u kućama sveštenika , koji bi odlazili na polja i njive na kojima se seju žito i druge namirnice i molili je za plodnost zemlje, kako bi te godine rodila što više. Pored toga, obožavatelji ove boginje, koji su bili siromašni ili radili kao robovi kod robovlasnika, molili su je za slobodu, dok su joj se žene obraćale za dobro zdravlje i plodnost. Zbog nekih rituala koje su žene izvodile, muškarcima je prisustvo bilo zabranjeno, njihov zadatak bio je samo da joj prinesu žrtvu.

Comments