Imamo jedan pojam „ljubav“ da opišemo širok spektar osećanja u odnosu, a to je često zbunjujuće. Muškarci se zbune kada su zaljubljeni, jer „ljubav“ ne opisuje baš dobro to kako se osećaju, a žene često izjednačavaju ljubav sa obavezanošću i posvećenošću (brakom), pa oklevaju da koriste ovaj pojam, brinući da će uplašiti muškarca. Takođe, pojedini muškarci mogu oklevati da izjave ljubav, zabrinuti da to implicira nivo posvećenosti za koji možda nisu spremni.

Pojam ljubavi rezervisan je za osećanja prema partneru, životnom saputniku i nije za svakodnevnu upotrebu – ovo uverenje je u svesti (ili podsvesti) mnogih muškaraca.

Kako veza napreduje, a osećanja se razvijaju, ubrzo ponestane reči da se ona opišu i definišu. Kada vam muškarac kaže „stvarno mi se mnogo sviđaš“ – to je na korak od „volim te“, ali pošto nije baš to, možete se osećati razočarano, čak uvređeno. Ipak, razmislite – „volim te“ je obavezujuće i velika je stvar. Ako se nekome stvarno sviđate, najveće su šanse da vas voli, ali okleva, jer ne želi da bude brzoplet, i ne želi da nešto pokvari. Reći „volim te“ jeste sledeći logičan korak, ali te reči imaju težinu u našoj kulturi, zbog koje mnogi muškarci oklevaju da ih izgovore.

Pošto imamo samo jedan pojam – ljubav – da opišemo tako širok spektar osećanja i pošto smo tradicionalno uslovljeni da ljubavne izjave shvatamo ozbiljno, mnogi parovi se zaglave u (besmislenom) sukobu oko toga ko će prvi izjaviti ljubav. Žene su često uslovljene da veruju kako je brak nešto čemu one teže i čemu ljubav treba da vodi, a muškarci nisu, pa onda oklevaju da izjave ljubav, iz straha da će partnerka to shvatiti ozbiljnije nego što jeste – kao bračnu ponudu.

Comments