Dobro ti je poznato kako radi hemija – u početku veze ne možete da provedete deset minuta sami, a da se ne bacite jedno na drugo, stalno ste gladni telesnog uživanja, strasti i nežnosti i nikako da se zasitite. Takođe znaš kako ova faza ne može da traje večno, ali da je bitno održati žar i biti u stanju da ga probudiš i posle dosta vremena, kad nastupi onaj period kada je veče uz film i kokice mnogo uzbudljivija opcija nego maženje.

Istraživanje koje je sprovedeno na preko hiljadu parova starosti između 25 i 40 godina, pokazalo je kako je seks najintenzivniji tokom prve godine veze, nakon čega se proređuje. Naučnici objašnjavaju da je razlog tome što parovima treba oko godinu dana da se dobro upoznaju u intimnoj sferi, da nauče šta je ono što najefikasnije dovodi do zadovoljstva, da upoznaju telesne reakcije i osetljivost (koja je promenljiva u raznim fazama i momentima) i kako bi naučili kako jedno drugom da pruže vrhunsko zadovoljstvo. Kada faza upoznavanja prođe, kad dvoje ljudi dostigne taj nivo telesne prisnosti, seksualna želja počne da opada i postaju važniji drugi aspekti odnosa i povezanosti.

Nastavljajući u tom pravcu, istraživači su utvrdili da seksualna želja među parovima s vremenom nastavlja da opada, pa je posle oko dve decenije nivo strasti i zainteresovanosti tridesetak odsto manji, nego na početku veze. Istraživanja su takođe ustanovila da proširenje porodice (rađanje dece) ne utiče negativno na nivo strasti i želje među parovima, mada se odnosi proređuju iz očekivanih tehničkih razloga.

Comments