Prestanite da gutate svoje emocije, da ne biste drugima izgledali slabo, nestabilno i neurotično. Verujte, neurotičnost se ne izražava kroz plakanje, suze ispiraju zlato iz unutrašnjeg mračnog rudnika duševne boli. Ne morate da budete jaki, možete plakati kad god vam dođe, u prevozu, u prodavnici, na poslu, u kafiću. Ne postoji zakon protiv toga – kao što vam je dozvoljeno da se smejete na svim tim mestima, tako možete i da pustite koju suzu. Naravno, najbolje je da plačete negde gde možete da jecate i da vas niko u tome ne uznemirava, u privatnosti svog doma, ili na groblju (tamo vas niko neće pogledati, niti pokušati da vas uteši). Evo zašto je sve dobro i zdravo plakati. 

Plakanje oslobađa od stresa. Suze nastale u stresnoj situaciji, oslobađaju naše telo hemikalija koje podižu kortizol, hormon stresa i smanjuju napetost u telu. Plakanje aktivira parasimpatički nervni sistem i pomaže da se opustimo. 

View this post on Instagram

Теперь все идет обратным ходом. Как в кино, когда фильм пускают задом наперед — люди выскакивают из воды на трамплин. Наступает сентябрь, закрываешь окошко, которое открыл в июне, снимаешь теннисные туфли, которые надел тогда же, и влезаешь в тяжеленные башмаки, которые тогда забросил. Теперь люди скорей прячутся в дом, будто кукушки обратно в часы, когда прокукуют время. Только что на верандах было полно народу и все трещали, как сороки. И сразу двери захлопнулись, никаких разговоров не слыхать, только листья с деревьев так и падают. Рэй Бредбери

A post shared by Muse Unknown Magazine (@muse.unknown) on

Popravlja raspoloženje – samoumirujuće je. Kad se dobro isplačete, posle toga se redovno bolje osećate. Možete da se bavite nečim, ili da zaspite, što ne biste mogli da su naboj i napetost ostali u vama. Potisnute suze dovode do visokog pritiska, glavobolje i nesanice. Plakanje je zdrav način oslobađanja od nagomilanih osećanja. 

Plač smanjuje toksine – otrovne materije oslobađaju se iz organizma, zajedno sa suzama. Baš kao i znojenje (ili mokrenje), plakanje oslobađa supstance koje ne treba da se zadržavaju u telu. I pročišćava sinuse. 

Plakanje ubija bakterije – suze sadrže lizozim, sposoban da uništi više od devedeset posto svih štetnih bakterija za samo pet minuta. Osim što nas emotivno rasterećuje, plakanje bukvalno može i da nas izleči. 

Comments