Ljudi se venčavaju da bi osnovali porodicu i da bi zajedno išli kroz život – niko nema neku drugu ideju i ne stupa u brak privremeno, niti planira da se razvede. Ali, istraživanja pokazuju da se svaki četvrti brak u savremenom svetu završava razvodom – statistika je neumoljiva i tera nas da razmišljamo i posmatramo stvari iz šire perspektive. Koliko god neuspeh braka smatrale svojim ličnim neuspehom i osećale krivicu zbog toga što rasturamo porodicu, prosto moramo biti svesne da ostati u braku zbog dece više nije dovoljno dobar razlog. Deca mnogo više pate izložena svakodnevnom lošem odnosu svojih roditelja, nego zbog razvoda. Ako je svestan i obostran izbor, razvod može da bude dobar – mnogo bolji od lošeg braka. Ponekad, bivši partneri uspeju da zadrže prijateljski odnos, a i svoje roditeljske uloge ostvaruju mnogo efikasnije, nego što bi to činili da su ostali u braku, u kome bi im pažnju sa dece skretale međusobne razmirice i nezadovoljstvo. Psiholozi navode nekoliko razloga za dobar razvod – nasuprot lošem braku.

Imate šansu da sretnete adekvatnog partnera

Ponovo ste u igri – razvedene osobe imaju šansu i pravo i u savremenom svetu su ohrabrene, da pronađu nove partnere, da ostvare stabilne veze i da ne odustaju od ljubavi i partnerstva, samo zato što je njihov brak pretrpeo neuspeh.

Možete da se posvetite sebi

Onu energiju koju ste trošili na nezadovoljstvo , kritikovanje i svađe, možete da usmerite na sebe. Vrlo često, žene posle razvoda postanu samosvesnije, samostalnije, stabilnije i žive ispunjenijim životom. Više se nikome ne prilagođavaju, a sa gorkim iskustvom koje imaju za sobom, sigurne su da ne treba da prave ustupke koji ih ograničavaju, već da treba da rade na sebi, da vole i neguju sebe, umesto da to očekuju od partnera.

Comments