U današnje vreme, žene sve češće odlučuju da ne stupe u brak, nezavisno od toga da li žele da budu majke, odnosno, brak i porodica se u svesti savremenih žena više ne poistovećuju. Takođe, mnogi parovi odlučuju da se ne venčaju i pronalaze drugačije modele parovanja i porodičnog života, odbacujući bračnu opciju, ili je ostavljajući otvorenom. Papir o tome da je vaša zajednica zakonita sve manje je značajan – jer ne garantuje ni sigurnost, ni lakši način života, ni to da više nikada nećete biti sami…

Mnogi ljudi su u braku vrlo usamljeni

Pronaći nekog, skrasiti se, imati pored sebe nekog, jer je samoća teška, naročito u starosti – više niko ne veruje u te priče. Brak je izbor, pa čak i lutrija – možda ćeš imati sreće i izvući doživotnog partnera, sa kojim ćeš se slagati i na koga ćeš moći da računaš, ali ništa ti ne garantuje da partner neće okončati svoj životni vek dosta pre tebe i da starost nećeš provesti sama. Iz pogrešnih ubeđenja da je bolje imati nekog, pa makar morali i stalno da ga trpite i sklanjate mu se, makar vam služio samo da se posvađate ili da imate kome da prkosite ili da mu prebacujete krivicu što vam je “upropastio život”, nego biti sam, mnogi parovi provedu život usamljeni u braku, bez pravog razumevanja i podrške, bez harmonije, povezanosti i bliskosti. Osobe koje su uz tebe u dobru i zlu, češće su tvoji prijatelji i članovi porodice, nego bračni partneri. Nije ti neophodan partner da ne bi bila usamljena, niti ti išta garantuje da nećeš biti usamljena ako imaš bračnog partnera.

Ljubav i brak – nikako nije isto

Tvoj život može biti okrenut i posvećen ljubavi, a da te brak uopšte ne zanima, da ostaneš neudata ili razvedena, a da ipak živiš ispunjena ljubavlju i nežnošću i da je deliš sa drugima. Ljubav se ne može uhvatiti i zaustaviti, obeležiti i utvrditi bračnim granicama i ogradama, ona daleko prevazilazi sva ograničenja i definicije. Možeš da živiš za ljubav i da nikada ne stupiš u brak.

Comments