Nakon 150 godina od originalne publikacije, “Male žene” (Little Women), roman američke književnice Louise May Alcott, i dalje fascinira čitaoce širom planete. Knjiga je jednako namenjena deci i odraslima, a prati život sestara MarchMeg, Jo, Beth i Amy u toku Američkog građanskog rata u 19. veku. Roman se bavi temama domaćinstva, poslovnih poduhvata i ljubavi – veoma važnim aspektima za individualni identitet heroina. Little Women predstavlja prvi deo kvatrologije koju čine i “Dobre supruge”, “Mali ljudi” i “Džoini dečaci”. Svi romani su prevedeni na veliki broj jezika, a ovo su pojedine zanimljivosti o kultnom književnom štivu…

Louisa May Alcott nije želela da napiše “Male žene”

Alcott je već pisala druge književne žanrove kad ju je Thomas Niles, urednik izdavačke kuće Roberts Brothers Publishing, pitao da napiše knjigu za devojčice. Neoduševljena, rekla je da će pokušati. Kad je bilo vidno da Louisa odugovlači, Niles je ugovor o objavljivanju (druge knjige) poslao njenom ocu Bronsonu Alcottu. Iako je Bronson bio ugledni mislilac koji se družio sa Ralphom Waldom Emersonom i Henryjem Davidom Thoreauom, njegov književni rad nikad nije privukao pažnju. Kad je bilo jasno da otac ima priliku da objavi novu knjigu ako ona započne priču o devojčicama, Louisa je podlegla pritisku i počela da piše.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dominika (@cozyrainycorner)

Bilo joj je potrebno samo 10 sedmica da je napiše

Pisanje je započela u maju 1868. godine. Radila je danonoćno, postavši opčinjena toliko da je zaboravljala da jede i spava. Već 15. jula iste godine, uredniku je poslala 402 stranice. Knjiga je objavljena u septembru, momentalno postavši bestseler i pretvorivši Louisu u bogatu i uvaženu ženu.

Sve sestre su zasnovane na realnim likovima

Meg je bila inspirisana Louisinom sestrom Annom. Megino venčanje iz knjige je navodno zasnovano na Anninom. Beth je bazirana na Elizabethi (Lizzie), koja je zadobila šarlah 1856. godine. Iako se oporavila, bolest ju je zauvek oslabila. Preminula je dve godine kasnije, pred 23. rođendan. Kao i Beth, Lizzie je obolela dok je pomagala siromašnoj porodici iz susedstva. Amy je zasnovana na May (anagram za Amy), umetnici koja je živela u Evropi i čije su slike izlagane u Pariskom salonu. Jo je, naravno, bila inspirisana Louisom.

“Male žene” je prvenstveno objavljen u dva toma

Prvi je objavljen 1868. pod nazivom Little Women: Meg, Jo, Beth and Amy. The Story Of Their Lives. A Girl‘s Book. Prva polovina je završena kad John Brooke prosi Meg. Godine 1869, Alcott je objavio i drugu polovinu. Bilo joj je potrebno samo nekoliko meseci da je završi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pigeon 🕊 (@tahtabacakfrid)

Comments