Louisa nije želela da se Jo uda za Lauriea

Alcott, koja se nije udala, želela je istu sudbinu za heroinu Jo. Dok je radila na drugoj polovini romana, fanovi su navijali da se Jo uda za komšiju Lauriea. “Kao da je venčanje jedina svrha života žene. Neću Jo udati za Lauriea kako bi bilo kome udovoljila”, pisala je Louisa u svom dnevniku. Kao kompromis, Jo se venčala sa neromantičnim profesorom Bhaerom, a Laurie završava sa Amy.

Postoji mnogo teorija o tome na kome je Laurie zasnovan

Čitaoci su smatrali da je Laurie inspirisan Henryjem Davidom Thoreauom ili Julianom, sinom Nathaniela Hawthornea, ali izgleda da to nije bio slučaj. Godine 1865, dok je bila u Evropi, Alcott je upoznala poljskog muzičara po imenu Ladislas Wisniewski, kom je dala nadimak “Laddie”. Flertovanje je rezultiralo njihovim odlaskom u Pariz – nasamo na dve sedmice. Biografkinja Hariet Reisen kaže da je Louisa Lauriea zasnovala na Laddieu. Što se tiče realne afere između Louise i Laddiea, ne zna se zašto je prekinuta jer je ceo deo, koji je tome bio posvećen u dnevniku, Alcott precrtala, a na margini napisala “nije moglo biti”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siena (@shopgirl.siena)

Još uvek možete posetiti Orchard House, gde je “Male žene” napisan

Orchard House, imanje u Konkordu u Masačusetsu, pripadalo je porodici Alcott. Godine 1868, Louisa je napustila svoj stan u Bostonu kako bi u Konkordu napisala “Male žene”. Danas možete posetiti kuću i videti Mayine crteže na zidu, kao i mali pisaći sto koji je Bronson napravio za Louisu.

Kao i porodici March, i Alcottovima je siromaštvo bilo poznato

Bronsonove filozofske ideje su mu pronalazak posla učinile teškim. Porodica je jedno vreme čak preživljavala od milostinje komšija i prijatelja. U toku Louisinog detinjstva, ništa nisu imali da jedu osim hleba, vode i povremene jabuke. Louisa je kasnije radila kao družbenica i guvernanta, kao i Jo u romanu, i pisala je “senzacionalne” priče kako bi plaćala račune. Zarađivala je i kao služavka, perući veš i krojeći odeću. Sa objavom “Malih žena”, stvari su se promenile nabolje.

Roman je više puta adaptiran u film

Pored TV serije iz 1958. godine, brodvejskih predstava, mjuzikla, baleta i opere, “Male žene” je više puta adaptiran u film. Prvi 1933. sa Katharine Hepburn, potom 1949. sa June Allyson i Elizabeth Taylor, 1994. sa Winonom Ryder, a poslednja verzija je ona iz 2019. godine sa Saoirse Ronan i Timothéeom Chalametom.

Osamdesetih se pojavila i japanska anime verzija romana

Japanska anime serija “Male žene” emitovana je na televiziji u 48 polusatnih epizoda 1987. godine.

Naslovna fotografija: instagram.com/littlewomenmovie

Dušan Veselinović

Comments