Ljubav je projekat i postignuće koje zahteva neprekidno ulaganje – emotivno, mentalno, praktično. Uopšte nije lako biti u odnosu, a još je teže istrajavati i ostajati u odnosu i onda kad je teško. Muškarcima češće nego ženama ponestane hrabrost i strpljenje, kad se suoče (i nastave da se suočavaju) sa zahtevima održavanja veze. Ovo su najčešći razlozi zbog kojih oni odustaju, ispiti ljubavi na kojima padaju i gube volju da nastave.

Pokušavamo da utičemo na njih da se promene

Da, mi to radimo. Nastojimo da utičemo na njih, ličnim primerom, željama i zahtevima, da ih oblikujemo, kultivišemo, emotivno prevaspitamo. Na stranu to što je njima verovatno sve to potrebno da bi dali najbolje od sebe, ti pokušaji prosto ne uspevaju. Ljudi se teško menjaju i kada to čine, znači da su se opredelili za lični razvoj, da su dozvolili da pozitivan uticaj uđe u njihov život, da uče, a tada oni to čine sa punom svešću o tome da rade nešto dobro za sebe. Čak i ako partner želi da se menja, ako to čini zbog voljene osobe i zbog veze, a ne prvenstveno zbog sebe, neće mu uspeti i oboje ćete biti razočarani i frustrirani. Jedino dobro što možemo da uradimo za muškarca koga volimo, jeste da ga samo volimo – ako ne želimo da ga obeshrabrimo i povredimo, jer naša nastojanja on doživljava kao poruku da nije dovoljno dobar i da nije prihvaćen takav kakav je.

Teško mu pada ako si uspešnija od njega

Nema pomoći. Ne možeš biti neuspešna da ne bi iskušavala krhkost njegovog ega, a to je za muškarce veliko iskušenje. Neka istraživanja su pokazala da muškarci doživljavaju udarac, kad njihova partnerka doživljava uspeh. I da su skloni da prekinu vezu i da ostave partnerku, ako ne mogu da dostignu njen nivo uspeha, čak i ako su oblasti kojima se bave potpuno različite i jedno drugom nisu ni na koji način konkurencija. To toliko nije fer, da je prosto poražavajuće. Tvoj muškarac bi trebalo da bude tvoja najveća podrška i najvatreniji navijač i obožavalac tvog dela, ali ako on u svojoj oblasti nije postigao zavidan uspeh, taj zahtev nadilazi njegove kapacitete za ljubav i podršku. Čast izuzecima.

Comments