S druge strane, postoji jedan srpski (možda i svetski, ali nisam videla i ne mogu da komentarišem) kliše koji vidimo u filmovima, a dobro znamo da je inspirisan stvarnim životom, jer ukoliko se nama nije desilo, imamo barem 3 drugarice kojima jeste. Kliše glasi: Muškarac kada izađe iz duge veze, oženiće prvu devojku o koju se saplete. To je psihološko-alkohološka pojava koju svet još nije uspeo da objasni, ali evo, mi ćemo sada pokušati.

Muškarci su emotivno nestabilniji od žena, i to je istina ma koliko god oni bili jači pol. Mnogo ih je lakše istraumirati, uplašiti, povrediti. Njihove rane moraju mnogo češće da se previjaju i mnogo sporije zarastaju. Posmatrajući ih tako, možda će nam biti lakše da shvatimo da mu je posle odnosa u kom je bio posvećen, voljen i u kom je voleo, ubrzo potrebno da se nađe u istom takvom odnosu. A budući da iz dugih veza u koje se upuštao kao klinac izađe zreliji, odrasliji i spremniji za neke veće životne korake, ne treba da nas čudi to što će sledeća devojka dobiti sve ono za čim smo mi žudele.

Nekad treba biti okrutniji prema sebi, pa se zapitati šta je to realnost, a šta projekcija naših frustracija. Možda posle nekoliko hiljada minuta tužnih pesama, praznih flaša vina i razbijenih čaša mi shvatamo da naša bivša ljubav zapravo nije svoju budućnost videla sa nama, i da će svakoj sledećoj pružiti zreliju, zdraviju i čistiju ljubav.

Ako je nama podvaljen izgovor da on nije spreman za brak, možda ipak treba da shvatimo da zaista nije bio – ali sa nama. Reči utehe su nekad samo to, uteha.

A mi, umesto da postavljamo nekome uslov da se useli s nama, da nas oženi, da nas stavi na prvo mesto, treba da se od njega oprostimo i nađemo nekog kome će to biti jedini uslov.

Možda ćemo baš o njega da se sapletemo sledeći put kad izađemo iz kuće.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Tamara Mladenović

Comments