Proučite svoju istoriju – modnu i druge

Kada je napustila američki “Vogue” 1971. Vreeland je postala konsultant Metropolitan Muzeja umetnost unoseći svež život u Institut kostima svojim enciklopedijskim modnim znanjem i stvarajući jedan od najvećih svetskih umetničkih i modnih događaja, Met Gala. Budući da nikada ne znamo kuda će nas život odvesti ili u kakvom ćemo se društvu naći, ove dane je svakako pametno iskoristiti tako što ćemo naučiti nešto o svojoj, ali i svetskoj istoriji, bilo da je reč o istoriji mode ili istoriji umetnosti. I to učenje uopšte ne mora biti dosadno i suvoparno, naprotiv. Sada postoji bezbroj kvalitetnih Instagram profila i blogova koji se bave ovim temama, kao i predivno ilustrovanih izdanja knjiga, od kojih su mnoge trenutno dostupne i onlajn. Na primeru Diane Vreeland zaista vidimo da znanje jeste moć, u svakom vremenu.

Svoje poslove obavljajte iz kupatila

Nakon jutarnje šoljice čaja, Diana Vreeland bi ušla u ogromnu kupku iz koje će pozvati svakog vodećeg fotografa koji je tog dana bio na zadatku za prestižni modni magazin. Ovakav način rada, tj. obavljanja jednog dela dnevnih zadataka, učiniće da se osećamo opuštenije. I možda je najidealnije upravo na početku dana, kako bismo ga započeli spremni i sa osmehom!

Zapamtite da je luksuz stanje uma

Diana Vreeland isticala je da smo dužni da brinemo o sebi i negujemo svoje telo, kao i svoj duh. “Jedina istinska elegancija je u glavi. Ako to imate, sve ostalo dolazi odatle”, govorila je. Sada, kada konačno imamo vremena da malo zastanemo, trebalo bi najviše da se bavimo upravo sobom. U svakom smislu te reči. Od tople kupke i poezije koja nam prija preko isprobavanja kozmetičkih proizvoda za negu lica, kose, tela (i onih prirodnih, naravno) do učenja o svemu što nas je oduvek interesovalo.

Naslovna fotografija: dvdianavreeland, Instagram

Vladislava Milovanović

Comments