Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Zaslužuješ ljubav, iako si duboko u sebi ubeđena da je ne zaslužuješ. Divna si, iako si ponekad grozna. Dobra si, iako si ponekad loša. Takvi smo svi.

A onda pokušaj da sve one lepe stvari, koje ti govore ljudi koji te vole, kažeš sebi. U ogledalu. Veoma teška vežba. Osećaćeš se kao budala. Stidećeš se. Nećeš moći da se gledaš i da izgovoriš “volim te” i “divna si” i “ti si moj najbolji prijatelj”. Ali to je fantastično suočavanje! Lako je iskreno izjaviti ljubav drugoj osobi. Zašto je teško izjaviti ljubav sebi? Zašto je izražavanje emocija upućeno ka spolja, zašto dajemo drugim ljudima, a ne možemo sebi? Možemo li uopšte da damo drugoj osobi ono što ne možemo sebi?

Ljubav prema sebi je osnova za razmenu ljubavi – ona otvara dvosmerni tok. Kada volimo sebe, ljubav koju izražavamo drugoj osobi je stvarna. A kad ta druga osoba voli sebe, u stanju je i da stvarno primi ljubav druge osobe. I da je uzvrati.

Crnu rupu u grudima ne možemo da ispunimo, ali možemo da je smanjimo i ugasimo, da ukinemo potrebu za njenim postojanjem, tako što ćemo prestati da tražimo ljubav van sebe i usredsrediti se da dajemo – ali najpre sebi. Jer, drugima možemo da damo samo ono što imamo. A imamo samo ono što smo sebi već dali.

Naslovna fotografija: instagram.com/vintageefeeling

Brankica Milošević

Editors choice