O tome kako je Holivud dobio ime kruži priča da je sve počelo kada je H. J. Whitley, trgovac nekretninama, tokom svog medenog meseca, koji je proveo baš ovde na vrhu brda odakle ima pogleda na prilično veliki deo zapadno-američke regije, upoznao kineskog radnika koji je prenosio stvari iz jednog vagona. Whitley ga je pitao šta radi, a radnik je odgovorio “I holly wood” želeći da kaže da zapravo prenosi drva (“hauling wood”) … i tako je legenda rođena. Ili je barem prema legendi legenda rođena tako. Bilo kako bilo, nema sumnje da se ovaj deo Kalifornije uspostavio kao dom i nukleus za zabavnu industriju generalno, i da su bezbrojni filmovi snimljeni na temu samog Holivuda, od kojih je La La Land, nama definitvno najbliži i najpoznatiji, koji je dobio naziv po nadimku koji Los Anđeles ima. Sam termin ne predstavlja samo zamenu za naziv Holivud, već za celokupan imidž legendarnog grada, kao fensi, magičnog mesta gde snovi mogu da postanu realnost i svega onoga što ova industrija predstavlja. Ipak, u realnosti jedini san je onaj u kom se sam Holivud još uvek drži ideje da je jednako relevantan i neprevaziđen u svetskoj filmskoj industriji kao što je to nekada bio.

Ipak, u stvarnosti se sve više i češće neke druge lokacije profilišu kao bitne za svetsku kinematografiju i kako stvari stoje malo po malo tron preuzimaju zemlje Skandinavije u koje tradicionalno posmatrano spadaju Norveška, Švedska i Danska, a u širem kontekstu spadaju i Island, Švedska i Farska ostrva. Zemlju po zemlju, pričamo o tome zašto i kako su se ove pojavile na globalnom radaru, i šta bi trebalo da odgledaš ako ne znaš odakle da se upustiš u otkrivanje čari ove kinematografije, a zima je nekako pravo vreme za to.

Švedska

Verovatno najutemeljenija filmska industrija u regionu koja ne samo da je ponudila trenutne hitove kao i brojne bezvremenske klasike (posebno imajući na umu Bergmana i njegov neprocenjiv trag u svetskom filmu), Švedska je svetu ponudila i neverovatan broj talenata koji su poznati kako sa ove tako i sa druge strane Atlantika i to je neki neobjašnjivi šarm i dar koji imaju da čak i ako ostaju “kod kuće” i ne prelaze u Holivud, jednako puno rade i tamo i ostaju poznati. Pored obavezne rekapitulacije filmova Ingmara Bergmana, stavi na svoju listu i film The Square, koji je bio favorit za Oskara prošle godine, i koji predstavlja neverovatnu satiru, sjajnu i oštru na temu savremene umetnosti, njenih odnosa, stvarnosti i vrednosti.

Comments