Veze nisu lake ni za koga – ali kad uobičajenoj slici nesporazuma, neusaglašenosti potreba i izražavanja osećanja dodate preterano analiziranje svake reči, svakog gesta i situacije, postaje napeto do nepodnošljivosti. U vezi sa overtinkerom, sve je dvostruko komplikovano – vama nije lako, ali njima je još teže.

Oni neprekidno sumnjaju. Trenutak sigurnosti i ravnoteže zablista i proleti poput zvezde padalice i oni opet gube nadu, sigurnost i smirenost. Vama izgleda da overtinkeri prave problem bez problema, ali za njih je to stvarno i neprekidno mučenje.

Ne možete im jednostavno reći da ne preteruju i da ne prave problem tamo gde ga nema, to će ih povrediti. Jer, oni veoma pažljivo slušaju sve što govorite i prate sve što činite – možda za vas neka reč i gest nisu bitni, ali za njih su to okidači anksioznosti, kojoj ne mogu da se suprotstave. Kad se iznervirate, zakolutate očima i uzdahnete, oni ne mogu prosto da prestanu da vas nerviraju, jer su duboko uznemireni što su vas iznervirali. Dodatno se muče i zbog vas i zbog sebe. Zaista, nije im lako.

Pokušajte da zamislite da ste na njihovom mestu – splet izloženih nerava, povezanih sa analitičnim umom i obično visokim nivoom inteligencije. Preosetljivost koja eskalira u strah i nesigurnost, podstaknuta svakom sitnicom. Retki su trenuci kada mogu da se opuste i potrebno je da pokažete izuzetnu saosećajnost i toleranciju. Ako ste u vezi sa osobom koja preterano analizira, preterano strahuje i neprestano razrađuje po nekoliko najgorih scenarija, ovo su neke smernice kako da sebi i njima olakšate život.

Često ih uveravajte da je sve u redu

Bilo da se nešto dogodilo, ili su oni samo nervozni zato što bi nešto moglo da se dogodi, recite im da je sve u redu. Šta god se dogodi ili ne, vi ste tu za njih i stalo vam je. Deluje kao jeftina uteha, ali overtinkerima će to pomoći da umire strepnje. Nemojte ih ostaviti bez fidbeka – iako vam deluje besmisleno da reagujete na nešto što za vas nije realno, ako ne reagujete, oni će pomisliti da su nešto pogrešno uradili i biće još uznemireniji. Njihova anksioznost će se umanjiti kad vas bolje upoznaju i kad počnu da vam veruju – ali do tog stepena bliskosti stiže se veoma vijugavim putem.

Comments