Svako treba da bude singl u nekom periodu svog života – posle propale veze, ili za vreme nekog perioda životne prekretnice, ili prosto, kad nema nikog adekvatnog na vidiku. Jurimo za vezama kao da su to sidra koja će nas ukotviti u stvarnosti, overiti nam boravak u pristaništu normalnog života, kao da je biti sam sramota i lični neuspeh. 

Vreme samoće je vreme ljubavi prema sebi, ličnog rasta i razvoja, spoznavanja i prihvatanja sebe i otkrivanja šta je za nas ljubav i šta je ono što tražimo u partnerskom odnosu. Svako treba da bude sposoban da bude sam i da se dobro oseća u sopstvenom društvu, to je uslov za ljubav prema sebi i osvešćivanju sopstvenih kapaciteta i koncepta ljubavi. 

Potrebno vam je da uložite barem godinu dana u to lično istraživanje, barem jednom u životu. 

Jedna godina je objektivno vreme za bilo koju vrstu obaveze – za sprovođenje nekog zdravog režima života i ishrane, uvođenje nove dnevne rutine, probni rad na nekom poslu, članstvo u teretani… Zašto ne biste odabrali da godinu dana budete sami i posvetite se sebi? Da se obavežete odnosu sa sobom. To znači da birate da otkrivate sebe, bez prilagođavanja drugoj osobi, koje bi vas u tome ometalo. 

Zatim imate sve ostalo vreme da odlučite sa kim ćete ga provoditi

Pre nego što sretnete osobu sa kojom želite da oformite porodicu i provedete život, ili se posvetite nekom načinu života koji vam najviše odgovara. Za to vreme negujte svoja prijateljstva i učvršćujte odnose za koje kasnije možda nećete imati toliko vremena – a to uključuje i vas same. To zapravo znači da vreme ulažete u važne i prave odnose – sa sobom, prijateljima, porodicom, umesto da ga rasipate na površne i polovične odnose sa osobama sa kojima eksperimentišete, ili ste sa njima samo da ne biste bili sami. Jer, ako to nisu prave osobe, koje će ostati zauvek u vašem životu, onda nisu ni vredne ulaganja vremena. 

Comments