Loši momci postoje zato da bi slomili baš vaše srce. Možda oni i nisu loši momci po definiciji i standardu, ali za vas jesu. I nekako se uvek desi da se zaljubite baš u takvog, drkoša koji će vas povrediti. I svaki put sebi kažete da nećete to sebi više da dozvolite, ali kad se oporavite i prođe neko vreme i sretnete nekog ko vam se sviđa – i posumnjate u sebe, jer taj ko vam se sviđa verovatno nije dobar za vas – izgubite oprez, jer srcu ne može da se zapoveda. Opet isto. A ako se uzalud pitate zašto i nikako ne pronalazite zadovoljavajući odgovor, evo nekih objašnjenja koja će vam možda malo bolje razjasniti stvari.

Harizma i magična privlačnost

Tip koji će vam piti krv na slamčicu, ili vam istrgnuti srce jednim potezom i zgnječiti ga, ili će ga kidati lagano i žvakati, kao da konzumira svež hleb, poseduje harizmu. Ta njegova harizmatičnost je često prožeta nekim mrakom i težinom, senkom koja daje da naslutite kako je opasan, ali zbog toga ono sjajno u njemu blista još jače i privlači vas, kao vatra leptira. Otrcano poređenje, ali najtačnije moguće. Znate da vas ta vatra neće ogrejati, nego da će vas spržiti i ne možete da odolite. Kad je tako divan! Duhovit i ume da kaže pravu stvar u pravom trenutku, i ume da ućuti i da se zagleda duboko (u sebe, a ne u vaše oči) i da bude tako dalek i usamljen i nedostupan, a onda opet oživi i zrači toplinom, koja je usmerena na vas… Ako ne vidite da imate posla sa govedom i kretenom, ipak znate da je tako, jer da nije tako, taj vam se ne bi toliko sviđao. Ali, bespomoćni ste. Hipnotisani, zavedeni, obuzeti. Zbogom, pameti!

Za vas, ljubav je bol i odbacivanje

Jer ste tako naučili u svojoj porodici, pre svega iz odnosa sa majkom. Psiholozi kažu da ključan je taj odnos u najranijem uzrastu ključan za kreiranje svih naših ljubavnih odnosa u odraslom dobu. Ako majčina ljubav nije bila bezuslovna, već vas je uslovljavala, kažnjavala, zapostavljala i na druge načine činila da se osećate neadekvatno, nezaslužno i nedovoljno, eto vama modela po kome ćete nepogrešivo prepoznavati muškarce koji će vam pružiti isti tretman. Eto odnosa u kojima ćete se osećati iskidano, izloženo, neprihvaćeno, krivo, nevoljeno – i za koji ćete, iako na nivou uma znate da je toksičan i ugrožavajući i da je obrazac koji treba da prevaziđete, na duboko emotivnom, organskom, ćelijskom nivou verovati da je ljubav. Onakva kakvu poznajete i kakvu zaslužujete (odnosno, ne zaslužujete).

Comments