Neće to ići lako – rešila si da prekineš toksičan odnos, da se pomeriš, da raskineš i otkrila da će tvoja rešenost biti iskušana i sabotirana na sve moguće i nemoguće načine. Ti ne znaš na šta je spremna toksična osoba, a ona je verovatno spremna na sve. I neće da te pusti, iako se prema tebi mesecima ili čak godinama odnosila na najgori način, pokazujući ti da joj nisi važna i da nisi vredna. Promeniće pesmu, čim shvati da može da te izgubi. Jer, toksična osoba se hrani tvojim očajanjem, poniženjem, tvojim suzama i bespomoćnošću. Ako te pusti, ostaće bez hrane. Da je i jednog jedinog trenutka u stanju da bude poštena i fer, ona bi ti to i rekla – ne želim da gladujem, a tobom se baš lepo hranim. Ne puštam te, jer još mogu da te jedem. Ali, ona će učiniti sve da te pokoleba, tako što će te navesti da pomisliš da te ne pušta, jer te ipak voli i shvata da ne može da živi bez tebe (dok ona samo ne može da živi bez hrane, a mrzi je da se cima i traži novu žrtvu). 

Kad pokušaš da postaviš granice, toksična osoba će ih bahato gaziti i neće ispoštovati nijednu ogradu koju pokušavaš da uspostaviš. Igraće na tvoje sažaljenje, pretiće ti samoubistvom, igraće na tvoj strah i pretiće da će naškoditi tebi, ili tvojoj porodici. Igraće na tvoju ljubav i gledaće te nemo, sa suzama u očima, govoreći ti ono što si toliko dugo čeznula da čuješ i zvučaće iskreno. 

Da, toksična osoba je iskreno zabrinuta da bi stvarno mogla da izgubi pristup tvojoj energiji i da bi mogla izgladneti, dok ne pronađe drugi. Zato će činiti sve što bi moglo da te pokoleba i verovatno će uspeti u tome. 

Igraće na svoju slabost, prebacivaće krivicu na svoje roditelje i porodicu, moliće te da joj pomogneš da se iščupa i da je ne ostavljaš kad joj je najteže. Igraće na tvoje osećanje krivice i reći će ti da si ti jedina osoba koja je razume, i da je okrutno od tebe da joj uskratiš svoju podršku, ljubav i razumevanje, da ima samo tebe i da je tebi lako, jer si tako divna, a njoj je teško, jer je tako sitna, zlostavljena i zapostavljena, oduvek. Pomislićeš da nisi učinila dovoljno, da nisi dala sve od sebe, pa ćeš pokušati opet, sa obnovljenom snagom i verom. Ućutkaćeš svoj unutrašnji glas koji te upozorava da bežiš i spasavaš se, i slušaćeš reči koje te hipnotišu i kojima je tako lako poverovati i prepustiti se, jer za tim toliko dugo čezneš. 

Comments