Hot topics

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

1/2

Kombinovanje hrane je u trendu, a ono o čemu se piše i priča, što se lepo slika i reklamira, vrlo brzo stiče brojne poklonike. Probali ste svakojake preporuke, moderne dijete i režime ishrane, zašto ne biste probali i kombinovanje hrane. Za doručak, ovsena kaša sa bademovim maslacem i bobičasto voće – uravnotežena mešavina ugljenih hidrata, proteina i prirodnih šećera. Ali, da preispitamo koliko je ovo delotvorno kao dijetetski režim i da li postoje neke kombinacije koje, zapravo, treba izbegavati.

the 5th jkDLNDGougw unsplash e1572358607523 Zašto treba da preispitaš kombinovanje hrane kao dijetetski režim

Zagovornici kombinovanja hrane veruju da se različite vrste namirnica probavljaju različitom brzinom, pa je zato potrebno kombinovati određene grupe namirnica, (da bi se postigla optimalna probava i to nema veze sa tradicionalnim istočnjačkim ajurvedskim medicinskim sistemom, koji odvajkada savetuje kombinovanje hrane).

Dakle, kombinovanje hrane bi trebalo da donese brojne prednosti, kao što su gubitak težine, bolju probavu, viši nivo energije, čistiju kožu, efikasnije apsorbovanje hranljivih sastojaka i čišćenje organizma od toksina. Osnovni principi pravilnog kombinovanja hrane nalažu da se ne mešaju skrob i belančevine, a da se voće jede samo pre obroka. Zašto?

Oni koji se zalažu za kombinovanje hrane, veruju da je za razgradnju i apsorpciju proteina potrebna kisela sredina, dok je za ugljene hidrate potrebno alkalno okruženje i da bi konzumiranje hrane koja se vari različitom brzinom, moglo da preoptereti probavni sistem i učini ga manje efikasnim.

Editors choice