Postoji mnogo razloga da se pogleda serijal “Zvezdanih ratova” (Star wars), jer ovaj film od samog izlaska predstavlja predmet velikih debata. Ukoliko ste ga već gledali, spadate u grupu koja ga voli ili koja ga mrzi, ali niste ravnodušni. Ako odlučite da pružite šansu ovim filmovima, pripremite se na priču koja ostavlja bez daha. Nebitno da li volite romantiku, naučnu fantastiku, akciju ili fantaziju, pružite filmu šansu i vidite zašto već toliko traju!

148 Zašto treba pogledati Star Wars?

Neka sila bude s tobom!

Filmovi su klasici…

Jedan od glavnih razloga zašto treba pogledati ove filmove jeste njihova vrednost. Nekad je dovoljno pogledati filmove jer su klasici u svom žanru. Ne govorim da treba da ih gledate zato što su popularni, već jednostavno im dajte šansu zbog mesta koje imaju u kinematografskoj istoriji.

…i vanvremenski su.

Jedan veliki plus za filmove jeste što su vanvremenski – sama priča nikad ne gubi na svojoj važnosti, bez obzira na godine koje su prošle. Radnja filma ima toliko slojeva i nijansi, da svako može da pronađe deo koji će njemu da odgovara. Bez obzira ko ste i šta radite, u šta verujete, ovde ćete pronaći nešto za sebe. Upravo zbog toga ovi filmovi toliko i traju.

Za svoje vreme su bili nešto neviđeno!

Iako danas tehnika snimanja “Zvezdanih ratova” može delovati smešno, u vreme njihovog nastanka je to bilo veliki BUM. Iako su neki delovi zaista bili smešni, Džordžu Lukasu (George Lucas) zaista moramo skinuti kapu za Jodu, R2D2, kao i neprevaziđene svetlosne sablje i dobrog starog Dart Vejdera.

241 Zašto treba pogledati Star Wars?

Pridruži se mračnoj strani…

Staro nasuprot novom

Iako prva polovina priče, koja ustvari objašnjava originalnu trilogiju, ima neke mane ljudi je i dalje vole. Bez obzira na sve mane, “prethodna” trilogija je važan razlog za gledanje samog serijala. Jednostavno, kad pogledate obe polovine priče možete da vidite razlike i napredak tehnike snimanja. Isto tako, možete da se odlučite da li ste fan originalne ili “prethodne” trilogije.

Priča govori sama za sebe

Svi imaju svoj način gledanja filmova. Neko ih gleda kako su izlazili, prvo originalnu trilogiju, a potom “prethodnu”. Ukoliko ste novi, predlažem da pogledate onim redom kako se otkriva sama priča, što znači da pratite mladog Anakina Skajvokera na njegovom putu, kao i razvoj same Sile. Počnite sa “Fantomskom pretnjom” (The Fantom Menace), a završite sa “Epizodom VI – Povratak džedaja” (Episode VI – The return of Jedi). Kad ste već tu, možete da pogledate i “Ratove klonova” (The Clone wars).

Samo ću reći – JODA

Treba li reći još nešto? Joda (Yoda) je jedan od najpoznatijih likova u filmskoj umetnosti. Sama njegova pojava, bilo da se bavi filozofskim pitanjima ili da pobeđuje neprijatelje, jeste dovoljan razlog da se pogleda film. Njega znaju svi, pa čak i oni koji nisu gledali film.

332 Zašto treba pogledati Star Wars?

Ako napravio nijednu grešku nisi, a gubiš ipak ti, drugu igru igrati trebaš

Mitologija, filozofija, religija

Ako se zanimate za gorenavedene stvari, razlozi za gledanje se samo nagomilavaju. Samo treba da gledate pažljivo i vidite deliće mitova, filozofskih i religijskih pitanja skrivenih u samoj priči. Još jedan razlog što su filmovi vanvremenski jeste što se prošlost i sadašnjost ne razilaze, već se mešaju u budućnosti.

Muzika

Iako je ovo možda čudno, jedan od osnovnih razloga za gledanje ovih filmova je njihova muzika. Kad je izašla originalna trilogija, muzika je igrala važnu ulogu u samoj priči. I da niste gledali “Zvezdane ratove”, veoma lako prepoznajete uvodnu temu serijala.

Večito pitanje – Dobro protiv Zla

Pogledajte filmove i zbog najstarijeg razloga na svetu – dobro se bori sa zlom, ali ovaj put u mnogo epskijim razmerama. Dart Vejder je jedan od najboljih zlikovaca, jer nije uvek bio loš. On je savršen primer šta moć može da uradi čoveku, dok je Luk smišljen kao potpuno dobar lik, suprotnost palom Džedaju.

Na kraju krajeva, pre nego što počnete da kritikujete filmove, pogledajte ih. I da vam se ne svide, imaćete prave argumente za takav stav i niko vam neće moći prebaciti. Ne morate se plašiti da će vas filmovi pretvoriti u štrebere ili prave zaluđene fanove. Sve što može da vam se desi jeste da otkrijete nešto novo, nešto što će vam ispuniti ove hladne dane.

Izvori fotografija: wikimedia.org, fanpop.com, pulsarmedia.eu, images4.wikia.nocookie.net


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.

Comments