Posle više od mesec dana – doneta je presuda. Glumac Johnny Depp je dobio presudu nakon što je podneo tužbu protiv svoje bivše supruge Amber Heard zbog rušenja ugleda. Jasno. Glumčev ugled srušen je onog momenta kada je glumica podnela zahtev za razvod i kada je razlog za razvod bilo – nasilje u porodici. Depp je izgubio mnoge uloge, jedna od njih je i uloga kapetana Jacka Sparrowa u Diznijevom filmu Pirates of the Carribean i pored velike novčane kazne koju je isplatio Heard, možda je najveća kazna bila upravo ova.

Nakon razvoda, Amber Heard je objavila članak u Washington Postu u kome priča o partneru koji ju je zlostavljao, nijednog trenutka ne pomenuvši ime svog bivšeg supruga Johnnyja Deppa. U svom članku, Heard napominje da je publika bila izuzetno surova prema njoj kada je odlučila da priča o iskustvu koje je imala sa bivšim partnerom i ukazuje na to da stvari moraju da se promene.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Johnny Depp (@johnnydepp)

Stvari zaista moraju da se promene. Sve što ima veze sa slučajem Depp vs. Heard pokazalo nam je koliko nas nije briga za žrtve nasilja, da u glavama imamo kreiranu verziju idealne žrtve i da, ako žrtva ne ispunjava te naše kriterijume – jednostavno joj nećemo verovati.

Po strani da li ste verovali Heard ili ste verovali Deppu – kako ste se osećali kada su oboje pirčali o situacijama u kojima su bili nasilni jedno prema drugom? Da li vam je, možda, palo na pamet da ne možemo da izmerimo težinu ozbiljnosti situacije u kojoj su se našli?

Ostavićemo po strani i donetu presudu jer mi tu ne možemo ništa. Nismo mogli ništa ni kada smo pravili meme sa likom Amber Heard kao predmetom ismevanja. Nismo mogli ništa ni kada smo oformili TikTok kult u kome glumca dižemo u nebesa, u kom ga idealizujemo i u kom ne želimo da shvatimo da je možda, u okolnostima u kojima se zatekao, zaista bio nasilan.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Amber Heard (@amberheard)

Ono što ne možemo da stavimo po strani jeste faktor ishoda koji se zove ljudskost. Ovo nije prvi put da smo pokazali da nemamo saosećanja. Pop zvezda Ke$ha podnela je tužbu za klevetu protiv muzičkog producenta poznatog pod imenom Dr. Luke nakon što je 2016. godine sudija odbacio njenu tužbu za seksualno zlostavljanje. Kada je Ke$ha javno izašla sa pričom o tome da ju je bivši producent navodno drogirao i seksualno zlostavljao – javnost nije želela da veruje u to jer se prethodno krila iza party girl imidža.

Baš kao i kada je u pitanju Depp vs. Heard – oslonili smo se na imidž koji su glumac i glumica želeli da nam predstave. Heard je kao deo Me Too pokreta istupila javno sa optužbama o porodičnom nasilju i ujedno postala heroina svoga doba jer je o osobi koju ceo svet voli i poštuje otkrila nešto monstruozno.

Slučaj Depp vs. Heard je uznemirio sve žrtve porodičnog i seksualnog nasilja. Izjave koje su date pri svedočenju, izjave koje nisu istinite čine da one koje jesu padnu u vodu; čine da svako ko želi da potraži pomoć, da se poveri, bilo da je muško ili žensko, pomisi da razumevanje neće dobiti jer ne izgleda kao savršena žrtva – kao što to nije bila ni Heard, ni Ke$ha i u krajnjem slučaju, kao što to nije bio ni Depp.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Milica Antić

Comments