Više od 4.000 posetilaca tokom dva dana uživalo je u ukusima različitih vrsta espresso napitaka na prvom Belgrade espresso EXPO 2016, koji je održan pod sloganom “Svi na kafu!“. Najbolji beogradski Coffee Shopovi, relevantni distributeri i proizvođači kafe, posebno espressa, kao i njenih suplementarnih proizvoda predstavili su se ljubiteljima ovog toplog napitka kako bi zajedno unapredili kulturu ispijanja espressa u Srbiji.

Medjunarodni ziri Završen Prvi Belgrade Espresso Expo 2016.

“Organizacijom jednog od najvećih festivala u ovom delu Evrope, a svakako najvećeg u organizaciji struke, želeli smo da pokažemo najširoj javnosti i van naših granica kolika je strast prema kafi u Srbiji i šta ona za nas znači. Drago mi je što u ime Speciality Coffee Association Serbia mogu da konstatujem da smo uspeli da u dva dana podstaknemo podizanje nivoa kulture pripremanja i konzumiranja kafe, kako kod krajnjih konzumenata, tako i kod ugostitelja“, izjavio je Jovan Zdravković osnivač SCAS.

Levo Jovan Zdravkovic SCAS i desno Milos Stupar SCAS Završen Prvi Belgrade Espresso Expo 2016.

U okviru manifestacije organizovana su različita predavanja i radionice svetskih stručnjaka u pripremi i ispijanju kafe.

“Po prvi put, posle šest godina, održan je i treći nacionalni šampionat barista, na kojem je među 14 takmičara pobedu odneo Nenad Stojanović koji će predstavljati Srbiju na World Coffee Championship-u u junu ove godine, u Dablinu, u konkurenciji šampiona iz 52 zemlje sveta“, izjavio je Miloš Stupar, nacionalni kordinator SCAS i idejni tvorac festivala Beogradski espresso EXPO. “Pored brojnih pravaca, kultura i filozofija na svetskoj sceni espresso kafe, u Srbiji su kao inicijalne ideje apsorbovani gotovo svi, ali smo nesvesno našim mentalitetom i ugostiteljskim vrlinama i manama, začeli sopstveni pravac“, dodao je.

Na slici levo 2. mesto Miloš Jeličić u sredini 1. mesto Nenad Stojanović i desno 3. mesto Dragan Vulišić Završen Prvi Belgrade Espresso Expo 2016.

Svi takmičari su pripremali po četiri espresso, cappuccino i poseban napitak po svom izboru na bazi espresso kafe, a o pobedniku takmičenja je odlučio međunarodni žiri iz Zambije, Holandije, Grčke, Mađarske, Rumunije, ali i Srbije.

“Pripremao sam kafu iz Etiopije, Yirgacheffe region, Natural process. Glavnu ulogu u celoj prezentaciji imala je ova kafa. Ceo nastup se sveo na to da sve bude prosto i jednostavno, kako espresso, capucuino, tako i signature drink“, izjavio je Nenad Stojanović pobednik takmičenja za nacionalnog baristu.

Nenad Stojanovic 1. mesto Završen Prvi Belgrade Espresso Expo 2016.

Organizator Belgrade espresso EXPO 2016 je Speciality Coffee Association Serbia, glavni pokrovitelji su bili Doncafe i Barcafe, sponzor festivala je i SBB, zvanično mleko Imlek, partneri i izlagaci su Soyuz Coffee Roasting, Mlin Produkt, Kilo coffee, Fabbri, Monin, Fisti, Brita, Bazzara, Dolcezza, Topcup, illy, Fashion Sapori, Tesla i Societe general.

Atmosfera Završen Prvi Belgrade Espresso Expo 2016.

Među izlagačima našli su se i omiljeni coffee shopovi Beograda: Java Coffee Shop, Kafasutra, Cafe & Factory, Cafe Doncafe, Užitak, Kafeterija, Koffein, Coffee, Tea & Simpathy, Daily cafe,Cool Coffee Bar, Cafe Barcaffe ,City Roaster.

Comments