Žesnki orgazam je tema mnogih istraživanja, zato što je statistika prilično poražavajuća – procenat žena koje imaju teškoće da dosegnu orgazam, ili ga nikako i ne dostižu za vreme seksualnog odnosa (čak ni uz dodatnu stimulaciju) iznosi oko 50. To znači da polovina seksualno aktivnih žena ne uživa u seksu punim kapacitetom, a to je zaista poražavajuće. Naučnici su ustanovili brojne faktore koji žene ometaju u uživanju – sve od životnog doba, hormonske ravnoteže, seksualnog iskustva, načina, stimulacije, opšteg zdravstvenog stanja, do toga da li je u pitanju seks u vezi, ili jednokratan susret i avantura, utiče na to da li će žena uspeti dovoljno da se opusi i uzbudi i da li će zbog izostanka orgazma biti ljuta i pod stresom, ili joj to neće biti toliko važno.

Nedavno istraživanje je dalo ženama prostora da same navedu razloge koji ih ometaju u postizanju orgazma i kao nanjčešći, izdvajaju se sledeći:

Stres i anksioznost pojavljuju se kao najčešći razlozi, zatim manjak uzbuđenja i stimulacije, kao i nedostatak vremena. Ova tri razloga su veoma blizu jedan drugom u procentima, a ostali razlozi koji se pominju mnogo su manje zastupljeni. To su negativna slika o svom telu, bol i neprijatnost za vreme odnosa, nedovoljno vlažnosti (prirodne ili veštačke), kao i korišćenje izvesnih medikamenata.

Comments