Najveći broj kuća i stanova se renovira iz funkcionalnih i energetskih razloga, ali postoje i druge podjednako važne prednosti na koje se treba fokusirati u adaptaciji i izgradnji projekata – kao što su zdravlje, blagostanje i udobnost. VELUX grupa je pitala 19 vodećih međunarodnih stručnjaka šta je po njima najvažnije imati na umu kada je u pitanju adaptacija ili izgradnja savršene kuće.

Pravilno pozicioniranje prozora je od ključnog značaja za svež vazduh

Niko ne može da živi bez svežeg vazduha – a isto važi i za vaš dom. Često ne možemo da osetimo zagađivače vazduha u našem domu, ali oni utiču na naše zdravlje i blagostanje. Zato bi naša kuća trebalo da nam pruži zaštitu od skrivenih zagađivača koji se oslobađaju dok kuvamo, ili koji se nalaze u građevinskom materijalu i nameštaju. Pravilnim pozicioniranjem vaših prozora možete da uživate u prednostima prirodne ventilacije koja će veoma brzo poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru vašeg doma.

125661 01 XXL 5 načina za stvaranje zdravog, udobnog i održivog doma u potkrovlju

Prava količina dnevne svetlosti u pravom trenutku

Buđenje sa prirodnim jutarnjim svetlom, dosta dnevne svetlosti tokom dana i mrak noću su od ključnog značaja za naše zdravlje i udobnost. Svetlost i tama su ključni elementi koji održavaju sklad našeg unutrašnjeg sata i sinhronizuju dnevni ritam. Dakle, ulaganje u prozore i roletne i obezbeđivanje dnevne svetlosti i tame, može višestruko da se isplati.

124906 01 XXL 5 načina za stvaranje zdravog, udobnog i održivog doma u potkrovlju

Dovedite prirodu u vaš dom

Živeti u bliskom kontaktu sa prirodom poboljšava raspoloženje, stvara bolje zdravlje i smanjuje stres, zbog čega je potrebno da donesemo prirodu u našu kuću. Prilikom izgradnje kuće, vredno je razmatranje bar jednog otvorenog ili poluotvorenog prostora – kao što su terasa, balkon ili bašta. Druga opcija je da se uverite da vam stambeni prostor pruža predivan pogled na nebo i okruženje; To donosi prirodu u vaš dom, takođe.

Oslobodite vaš dom stresne buke

Osim toga što su izvor iritacije, neželjeni zvukovi, kao što je saobraćaj, mogu da izazovu stres i imaju direktan negativan uticaj na naše blagostanje. Spoljnu buku od glasnih komšija i unutrašnju buku od grejanja/hlađenja i ventilacije, zbog toga treba svesti na minimum. Noću su čak i niži nivoi buke neophodni.

125659 01 XXL 5 načina za stvaranje zdravog, udobnog i održivog doma u potkrovlju

Preuzmite kontrolu nad temperaturom u svom domu

Jedan od najvažnijih faktora za naš unutrašnji komfor je izbegavanje neprijatne temperature u prostoriji. Provodimo 90% našeg vremena u zatvorenom prostoru , pa je od izuzetne važnosti da temperature u zatvorenom prate isti ritam kao i one na otvorenom, koje se tokom dana rastu, a tokom noći se spuštaju. Naša tela su stvorena da prate ritam spoljašnje temperature, a tako ćemo automatski postići ono što osećamo da je za nas najprijatnija unutrašnja temperatura.

Posetite VELUX zvaničan sajt! 

Comments