Kako se bliži proleće, naši umovi sve više i više vole zelenu boju i prizivaju je mislima. Jedva čekamo lepše vreme da uživamo u suncu podjednako kao i u osvežavajućim voćnim napicima, ali i onima od povrća.

Od malena su nas učili da je zelena boja, boja zdravlja i da treba jesti zeleno povrće, jer ćemo da porastemo veliki. Svi su padali na onu foru: “Jedi spanać da budeš jak kao Popaj”, a i danas kada smo porasli, situacija se nije značajno promenila.

I dalje neki od nas ne vole spanać i kelj, a sada ćete jednostavno zavoleti ovo zeleno povrće i to zahvaljujući hranljivom napitku. Pun je hranljivih supstanci, pre svega zdrav, ima visok nivo vlakana, antioksidanasa, kalijuma i gvožđa. Ovaj recept pomoći će vam da kelj uvrstite u svoj svakodnevni meni i da vaša ishrana u krajnjem slučaju bude zdravija.

Osim što obnavlja zapušteni organizam, kelj ima tu moć da ga detoksikuje i razgrađuje hranljive materije. Samo razmislite o ovome i već ćete zavoleti kelj.

175 Zeleni napitak: Frape od kelja

Kelj je izuzetno prilagodljivo povrće i može se koristiti na nekoliko načina. Možda je najbolje napraviti frape od ovog takozvanog “kralja kalcijuma”.

Započnite svoj dan 100% zdravim napitkom. Slede dve kombinacije sastojaka koje predstavljaju dva različita frapea. Sastojke nabacajte u blender, sve iseckajte i dobijate predivnu zelenu kašu, koja možda malo liči na napitak za vanzemaljce, ali, šalu na stranu, veoma je pitka, hranljiva, a pride i zdrava.

Kombinacija 1:

– kelj

– kokosovo mleko

– repa

– bobice

– proteini u prahu

Kombinacija 2:

– kelj

– kokosovo mleko

– ananas

– banana

– bademi

258 Zeleni napitak: Frape od kelja

Kelj je takođe sjajan dodatak brojnim jelima, poput supe, čorbe i savršeno će začiniti jela od pasulja. Divno se kombinuje, a ukus je fantastičan. To priznaju svi koji se nisu usuđivali da ga probaju, a danas ga rado konzumiraju i ne mogu da odole ovoj zdravoj namirnici.


Violeta Stojanović

Comments